2023. június 7. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2023. március 16. 12:42

Jobbára száraz, egyre enyhébb idő a kajszi virágzására

Idén eddig a márciust nem az előző két évre jellemző száraz és hideg északkeleties áramlás határozza meg, nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. Kedden-szerdán is érkezett egy, melynek csapadéka rendkívül jól jött mezőgazdasági szempontból, főként az ország északi felében. Északnyugaton és a középső országrészben egyre nagyobb szükség lenne további csapadékra, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű. A folytatásban ugyanis nagyobb részt száraz, napos idő várható, a kezdeti fagyos éjszakák után enyhül az idő és a jövő hét közepére már 20 fok közelébe emelkednek a maximumok.

Az elmúlt egy hét ugyancsak változékony időjárást hozott. Több időjárási front is átvonult fölöttünk, melyek több-kevesebb csapadékot is hoztak: csütörtökön-pénteken, majd kedden-szerdán, amikor az eső mellett a hegyekben hó is esett. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén 10 és 20 mm között alakult, de északnyugaton és az ország középső részén még az 5 mm-t sem érte el (1. ábra). A 30 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén elmarad az ilyenkor szokásostól, csak délnyugaton esett attól több (2. ábra). A talajok felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán már sokfelé volt száraz (3. ábra), majd a szerdai csapadék a keleti részeken átnedvesítette ezt. Északnyugaton azonban egyre szárazabb a talaj fölső rétege. A mélyebb talajrétegek szinte országszerte jó vízellátottságúak, a Tisza, valamint a Körösök mentén helyenként még mindig előfordul belvíz.
A hőmérséklet tavaszi hullámvasutat járt be, a felmelegedést erős lehűlés követte két ciklusban is. A múlt hét közepén jellemző enyhe idő után a hét végére érkezett hideg levegő (4. ábra), majd kedden az újabb meleg légtömeget (5. ábra) szerdára sarkvidéki eredetű követte (6. ábra).
A hidegfrontokkal viharossá fokozódó szél is együtt járt (7. ábra), mely a száraz, felszántott és nagy területen növényzet nélküli talajfelszínt fölkapva komoly porviharokat okozott.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az elmúlt napokban előfordult 20 fok körüli hőmérsékletek hatására megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva (8. és 9. ábra), és a repce is jól néz ki (10. ábra). A keddi-szerdai eső nagyon sokat ért, hiszen északon a talaj fölső rétege ki volt száradva.
Az elmúlt napok porviharai ismét fölhívták a figyelmet a szélerózióra, mely sok szempontból okoz hatalmas károkat. A talaj védelmét nem lehet eléggé hangsúlyozni: minél kevesebb ideig hagyjuk fedetlenül a talajt. A mezővédő erdősávok szerepe is kiemelkedő, a fatelepítésnek pedig most van itt az ideje.
Immár az északkeleti országrészben is virágzanak egyes mandula fajták, közvetlen virágzás előtt a kajszi (11. ábra), az őszibarack és a körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak. Az elmúlt napokban előfordult gyenge éjszakai fagyok lassítják a növények túl korai és túl gyors fejlődését.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (12. és 13. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg. Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tél folyamán egyedül ekkor sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent. A télies időjárás csak átmenetinek bizonyult, február közepén jelentően megenyhült az idő, de az egész hónap szárazabb maradt az ilyenkor szokásosnál, és március első felében is csak a déli országrészben hullott számottevő csapadék. Ezzel együtt az összegzett csapadék az ország döntő részén még mindig meghaladja az optimális mennyiséget.
A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben több, mint kétszerese annak.

A jövő hét közepéig a folytatásban a fagyos péntek reggel után tartós felmelegedés indul. A jelenleg fölöttünk lévő hideg légtömeg éjszakára nyugalomba jut, így péntek reggelre országos fagy várható, általában -1, -6 Celsius fokig csökken a hőmérséklet. A hét végén még várhatók gyenge fagyok reggelente, de egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, így megszűnnek az éjszakai fagyok és erősödik a nappali felmelegedés: kezdetben 15 fok körüli, majd a jövő héten csütörtökön már 20 fok körüli maximumok várhatók. A meleg, napos idő a mandula és kajszi teljes virágzására kedvező lesz, az pedig majd a jövő kérdése, hogy ezek után éri-e még a tavasszal fagykár. Csapadék legfeljebb hétfőn hullhat, de nem valószínű számottevő mennyiség, jellemző lesz a nagyobb részt száraz, napos időjárás. A jövő hét közepéig tehát a talaj veszít a nedvességtartalmából, az elhalt előző évi aljnövényzet is tovább szárad, így nő a tavaszi szárazfű tüzek esélye. A böjti szelek csillapodnak, a jövő hét közepéig napközben várhatók élénk, helyenként erős széllökések. A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzés szerint a jövő hét vége felé érkezhetnek időjárási frontok hazánk fölé, melyek csapadékot és 25-e után lehűlést hozhatnak.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. március 16.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. március 15-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. március 15-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. március 14-én (%)


4. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. március 12-én (Celsius fok)


5. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. március 14-én (Celsius fok)


6. ábra
24 óra alatt bekövetkezett hőmérséklet-változás 2023. március 15-én 13 órakor (Celsius fok)


7. ábra
Maximális széllökések 2023. március 11-én (km/h)


8. ábra
Őszi búza Miskolc térségében 2023. március 14-én (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Őszi búza Miskolc térségében 2023. március 14-én (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2023. március 14-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Közvetlen virágzás előtt álló kajszi Miskolc térségében 2023. március 14-én (fotó: Kovács Attila)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. március 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)


13. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. március 15-ig
(részletes magyarázat a szövegben)