2024. április 28. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. december 21. 12:08

Sokfelé áll a víz a földeken

Bár az elmúlt néhány nap csapadékmentes időjárása egy kis időt adott a korábbi esők miatt kialakult árhullámok levonulásának, a víz talajba való be- és leszivárgásának, a párolgás ilyenkor nagyon kicsi, így a belvizes területek nagysága alig csökkent. Az őszi vetéseknek a tartós vízborítás nem tesz jót, 4-5 Celsius fok alatt még bírják az állományok. A folytatásban ismét csapadékos és szeles napok állnak előttünk, és főleg vasárnaptól jelentős melegedés is.

Az elmúlt héten szerdán még igen komoly csapadék hullott hazánkban, főleg a déli területeken, majd csütörtökön és pénteken már csak elszórtan esett. Azóta viszont szünet van az esőben. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t (1. ábra), a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t (2. ábra), mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál (3., 4. ábra). A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő.
A hét végén és hétfőn sokfelé volt napos az idő, majd a tartós ködréteg északkelet felől egyre nagyobb terültre terjedt ki (5. ábra).
A hőmérséklet kissé az átlag fölött alakult, éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő (a talajban sem alakult még ki számottevő fagy ezen a télen eddig). Napközben pedig ezen a héten a déli órákra már 10 fok közelébe melegedett a levegő a napos részeken, miközben a borult, ködös tájakon csak 0 fok közelében alakult a csúcsérték (6. ábra).

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A talaj fölső egy méteres rétege viszont már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7. és 8. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt az Alföldön a belvizes területek kiterjedése. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 50-100, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként már 150-160 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására.

A folytatásban ismét változékonyra fordul időjárásunk. Vasárnapig több hullámban érkezik csapadék főként eső, de szombaton sokfelé eshet hó is. Tartósabban megmaradó hóréteg azonban nem valószínű. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, kedden és szerdán pedig már száraz idő valószínű. Összességében nagy területen eshet 10 mm-t meghaladó csapadék, északnyugaton pedig akár 20-30 mm-nél is több eshet. Alapvetően enyhe időre van kilátás, pénteken 6-11, vasárnaptól pedig 10 fok körüli maximumokkal. Csak szombaton várhatók alacsonyabb értékek a borús, csapadékos idő miatt. Meglehetősen szeles idő várható hétfőig, a nyugatias szél sokfelé lesz erős, helyenként viharos lökésekkel. Keddtől viszont ismét növekszik majd a ködhajlam.
Pénteken lesz a téli napforduló, a délutánok egyelőre még nagyon lassan, de már hosszabbodnak, reggel viszont január elejéig még egyre később kel föl a Nap.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. december 21.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
30 napos csapadékösszeg 2023. december 20-ig (mm)


2. ábra
90 napos csapadékösszeg 2023. december 20-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 20-ig (mm)


4. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 20-ig (mm)


5. ábra
Napi napfénytartam összeg 2023. december 19-én (óra)


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. december 19-én (Celsius fok)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. december 20-ig (részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. december 20-ig (részletes magyarázat a szövegben)