2024. július 21. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. december 28. 12:28

Az enyhe időben nehezen bírják a vetések a vízborítást

Az őszi vetések a tartós vízborítást +4, +5 Celsius fok alatt még bírják, de az elmúlt napokban ettől enyhébb volt az idő. A folytatásban is marad az átlagosnál melegebb időjárás, vasárnap estétől pedig újabb, de nem túl nagy mennyiségű csapadék érkezik.

Az elmúlt héten csütörtökön még csak északon esett, majd pénteken és szombaton már nagy területen hullott csapadék, részben hó hazánkban. A legtöbb a Dunántúl északi felén esett, arrafelé 40-70 mm is lehullott két nap alatt (1. ábra), helyenként 20 cm hó is összegyűlt (2. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t (3. ábra), a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t (4. ábra), mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A sok csapadék és a környező magas hegységekben megindult olvadás hatására árhullámok vonulnak le folyóinkon. A talajok felső egy méteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt.
Szinte az egész időszakban szeles időnk volt, sokfelé fújt erős, időnként viharos szél (5. ábra).
A hőmérséklet szombaton csak kevéssel alakult fagypont fölött, majd vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött: a maximumok 10 fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak (6. ábra). Éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő (a talajban sem alakult még ki számottevő fagy ezen a télen eddig).

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az őszi vetések. +4, +5 Celsius fok alatt még csak-csak, de amilyen enyhe idő volt az elmúlt napokban, azt csak maximum három hétig. Márpedig az Alföldön helyenként már több, mint egy hónapja áll a víz. A talaj fölső egy méteres rétege teljesen feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7. és 8. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt a belvizes területek kiterjedése, kezdetben az Alföldön, majd másfelé is. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, a tartós vízborítás pedig nem tesz jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 70-100, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként 150-160 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására.

A folytatásban is marad az enyhe idő, a hideg, sarkvidéki légtömeg térségünktől jóval északabbra helyezkedik el. Vasárnaptól már időjárási frontok is elérik térségünket, több hullámban érkezik csapadék eső formájában, de csak kisebb mennyiségben. A jövő hét közepéig összességében csak kis területen valószínű 10 mm-t meghaladó eső. Mivel a szél gyengül, növekszik majd a ködhajlam, vasárnapig egyre nagyobb területen képződik éjjel köd. Enyhe időre van kilátás, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben pedig 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb.
A téli napforduló után a délutánok már naponta 1-1 percet hosszabbodnak.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. december 28.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)


2. ábra
Hóvastagságok 2023. december 24-én reggel 7 órakor (cm)


3. ábra
30 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)


4. ábra
90 napos csapadékösszeg 2023. december 27-ig (mm)


5. ábra
Maximális szélsebességek 2023. december 22-én (km/h)


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. december 26-án (Celsius fok)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. december 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2023. december 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)