2024. július 21. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. március 28. 12:22

Gyümölcsfa virágzás

A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, ezen a héten is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A folytatásban várható jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezd virágozni, a fagymentes és jobbára száraz idő erre kedvező lesz. A tavaszi vetések ugyanakkor várják az esőt, mert a talaj fölső rétege már nagy területen kiszáradt, de csapadék alig várható. Az őszi vetések intenzíven fejlődnek, fenológiai állapotuk jóval megelőzi a szokásosat, ezek a kultúrák bőven találnak nedvességet a mélyebb talajrétegekben.

A mögöttünk álló egy hét során jobbára száraz időjárásban volt részünk. A hét végén sokfelé hullott csapadék, de számottevő mennyiség csak délnyugaton esett, az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt (1. ábra). Ma reggelre délnyugat felől vonult át hazánkon egy csapadékhullám, de ez is jellemzően csak 2-3 mm alatti mennyiségeket hozott. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak a nyugati részeken haladja meg a sokéves átlagot, hazánk döntő részén 10-30 mm-rel elmarad attól (2. ábra). A 90 napos csapadékösszeg döntően hiányt mutat, az elmaradás az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 30-60 mm-t is eléri (3. ábra). A talaj felszín közeli rétege sokfelé kimondottan száraz (4. ábra), és ezen a ma reggelre hullott eső sem sokat segített. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú (5. ábra), a fél méternél mélyebb réteg pedig telített állapotban van.
A hőmérséklet a sokéves átlagnál 1-3 fokkal volt melegebb az elmúlt napokban. A múlt hét második felében a maximumok 15, szombaton az Alföldön 20 Celsius fok fölött alakultak. Vasárnaptól hűvösebb légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét, a csúcsértékek mintegy 5 fokkal estek vissza. A kevésbé felhős éjszakákon, hétfő és kedd reggelre, főleg keleten, északkeleten hűlt fagypont alá a levegő hőmérséklete (6. és 7. ábra).

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál (8. ábra). A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig már sokfelé zöldbimbós, helyenként néhány virágot is látni az országban. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban kipusztultak. Bár ma reggelre érkezett egy kis eső, de főleg az Alföldön ennél többre lenne szükség, elősorban a tavaszi vetések szempontjából, hiszen a talaj legfölső rétege sokfelé ki van száradva. Az őszi vetések nagyobb gyökérzete a mélyebb rétegekben bőségesen talál nedvességet.
Egyre több gyümölcsfa virágzik, ezek is több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az elmúlt két hétben előfordult fagyos éjszakákon fagyvédelem nélkül főleg a korai csonthéjasok sokfelé szenvedtek jelentős fagykárokat. -1, -2 Celsius fokig még nincs nagy gond, de az alatt már igen. Az elmúlt egy hét leghidegebb reggelein (múlt csütörtökön és ezen a héten kedden) nagy területen hűlt le ennél jobban a levegő.
Az ünnep alatt várható meleg idő újabb gyümölcsfák virágzását indítja majd meg, erre a várható száraz idő kedvezőnek ígérkezik, a szél viszont a beporzó rovarok munkáját akadályozza.

A szerda estét megelőző egy hét során csak kevésszer esett, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) alacsonyan alakult, a legtöbb helyen az időszak kevesebb, mint 10-20%-át tette ki (9. ábra). A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális. A szerda este érkezett csapadékzóna gyorsan átvonult, a ma délelőtti napos, szeles időben pedig gyorsan megszáradtak a levelek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a március elejére-közepére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban már gyors növekedésnek indult az index értéke a korán érkezett tavasz hatására. Az anomália térkép az ország egész területén az átlagosnál jóval fejlettebb vegetációt mutat (10. ábra). 

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (11. és 12. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt a belvizes területek kiterjedése, kezdetben az Alföldön, majd másfelé is. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, de a belvízfoltok ezután sem csökkentek, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. December második felében a Dunántúl északi felében esett nagy mennyiségű csapadék, másfelé a korábbiakhoz képest szárazabb idő következett. Januárban és februárban csapadékosabb és száraz időszakok váltakoztak, de összességében jóval kevesebb esett, mint az előző hónapokban, nagy területen az átlagnál is kevesebb, de a belvízfoltok kiterjedése csak lassan csökkent. Hó alig érkezett a télen, így tartós hóréteg sem alakult ki. Március első két dekádjában inkább csak a nyugati országrészben esett nagyobb eső, a talaj fölső rétege egyre többfelé kezd kiszáradni. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 20-50, a Dunántúlon és az északi országrészben 110-130 mm-rel haladja meg az optimális értéket, de a többlet egyre csökken.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz és szintén enyhe tél hatására. Január második hetében érkezett csak igazi hideg levegő hazánkba, de az is csak -10 Celsius fok körüli éjszakai fagyokat okozott, február elején pedig beköszöntött a tavasz, gyakran áprilist idéző hőmérsékletek voltak jellemzőek a hónap során. A hőösszeg jelenleg több, mint kétszerese az ideálisnak, a növények fejlődési állapota hetekkel megelőzi a szokásosat.

A folytatásban jelentős melegedésre számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértéke a hét végén 21 és 27 fok között valószínű, majd keddtől mérséklődik pár fokot. Fagy a következő egy hét során nem valószínű. Ma éjjel átvonul fölöttünk egy csapadékhullám, mely főleg északra hoz esőt, záport, akár zivatart, de a mennyiség területi átlagban arrafelé is 10 mm alatt valószínű, az ország déli része akár teljesen ki is maradhat a csapadékból. A következő hullám hétfőn este érkezhet, addig száraz idő valószínű, alacsony marad tehát a levélnedveség-tartam. Sokfelé lesz élénk, erős (északnyugaton időnként viharos) a délies szél, a talaj felső fél méteres rétege az északi területek kivételével így tovább veszít majd nedvességtartalmából az előttünk álló egy hétben. A talaj hőmérséklete emelkedik, a jövő hét elejére 15 fokig, majd pár fokot csökken.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a HungaroMet honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer a HungaroMet mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2024. március 28.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2024. március 26-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 27-ig (mm)


3. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 27-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 26-án (%)


5. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 26-án (%)


6. ábra
Minimum hőmérsékletek 2024. március 25-én (Celsius fok)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2024. március 26-án (Celsius fok)


8. ábra
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során őszi búza táblákon az Alföld délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva


9. ábra
Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 26. 7 órát megelőző öt nap során (óra)


10. ábra
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 5. és 20. között


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2024. március 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2024. március 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)