2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. december 20. 10:23

2018 decemberi helyzetkép

A világon sokfelé van szélsőséges időjárás, mely jelentősen befolyásolja az élelmiszertermelést. Európában például a sokfelé száraz ősz miatt késtek az őszi vetések, és azok a fejlődésben is le vannak maradva, ezzel szemben Brazíliában és Argentínában a csapadékos idő nagyon kedvező a kultúrnövények nyári fejlődésére. Az Egyesült Államokban idén rekordtermést takarítottak be kukoricából és szójából is. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a vegetációs időszak első felében járó déli féltekén kiterjedt aszály miatt szenvednek a növények Dél-Afrikában, nagy területen Indiában, illetve Ausztráliában. Dél-Amerika nagy termőterületein azonban többnyire jó állapotúak a növények.

Európa

Európában a november elejétől december 10-ig tartó időszak a legtöbb helyen az átlagosnál enyhébb időt hozott (2. ábra). Skandinávia északi részén 4-6 Celsius fokkal is enyhébb idő volt az ilyenkor szokásos értéknél (3. ábra). November második felében, különösen Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország nyugati részeit erőteljes hideghullám érintette. Ezeken a területeken -15 foknál keményebb fagyok is előfordultak (4. ábra).

Az átlagosnál szárazabb maradt az idő Kelet-Európában, Romániában, Magyarország déli határvidékén (5.és 6. ábra). Nagyon kevés eső esett Német-, Lengyel- és Csehországban is, ahol az aszály már tavasz óta tart. Ezzel szemben csapadékos időjárás uralkodott Nyugat-Európában, valamint a mediterrán térségben.

November első fele Európa-szerte hó mentes volt, majd a hónap második felétől a keleti és az északi területeken már tartós hótakaró kezdett kialakulni, csakúgy mint az Alpokban (7. ábra).

A téli időszakban az egyik legfontosabb agrometeorológiai kérdés, hogy az őszi vetések, elsősorban a kalászosok hogyan vészelik át a telet. Tudnak-e időben alkalmazkodni az erős lehűléshez, lesz-e kifagyás?

Európa legnagyobb részét száraz őszi időjárás, alacsony talajnedvesség, kései vetés és kelés jellemezte, így az őszi kalászosok alulfejlettek, sokfelé hiányosan keltek. Ez a helyzet még nagyobb kockázatot jelent a hó nélküli esteleges nagy téli fagyok idejére.

A tél eddig eltelt időszakában nagyobb hideg egyelőre csak a keleti, oroszországi területeken fordult elő. A Don és a Volga középső szakaszának környékén a védelmet biztosító hótarakó hiánya miatt többfelé már kifagyás is előfordulhatott, bár ez ténylegesen majd csak tavasszal mondható meg egyértelműen.

A vetésekben a hideghez való alkalmazkodást előidéző biofizikai folyamatok Európa keleti és középső részein fokozatosan egyre nagyobb területen játszódnak le, míg a nyugati és délebbi részeken ez még nem történt meg.

Egyesült Államok

Az alapvetően száraz időjárás folytatódott a nyugati, délnyugati területeken, míg a középső és keleti országrészben csapadékos maradt az idő. Északon végeztek a munkákkal a földeken, de a déli területeken is befejeződött a betakarítás, és az őszi vetés is csak a nagyon sáros részeken nincsen még készen.

Az idei, többször is nehéz időjárási körülmények ellenére kukoricából és szójából is rekordtermést takarítottak be: 12,0 ill. 3,5 t/ha termésátlagokkal. Gyapotból nem lett kiugró a termés a Nagy Síkság déli részén az aszály, míg délkeleten a hurrikánok miatt.

Januártól novemberig az Államokban közel 3,5 millió hektár vegetáció égett le az kiterjedt erdőtüzek miatt, mely 40%-kal több a 10 éves átlagnál. A szárazság augusztus közepén volt a legsúlyosabb, amikor is az ország (Alaszka nélkül) 36,2 %-át érintette legalább közepes szintű aszály. Decemberre a középső és a keleti területeken megszűnt az aszály, de 8 délnyugati államban még jelenleg is tart.

Dél-Amerika

A nagy termelő országokban, Brazíliában és Argentínában csapadékos az időjárás, mely nagyon kedvező körülményeket biztosít a nyári növények számára.

Dél-Ázsia

Indiában a nyári kevesebb csapadék után ősszel is elmaradt annak mennyisége a szükségestől, így az őszi-téli vetésekkel el vannak maradva.

Kína

A nedves és enyhe ősz során kedvezőek voltak a feltételek az őszi vetésekre, melyek december során előbb Mandzsúriában, majd a Jangce völgyében is téli nyugalmi állapotba kerültek.

Dél-Afrika

A kukorica öv keleti része, bár a szükségesnél kevesebbet, de kapott csapadékot, viszont nagyobb részt száraz, aszályos az idő, mely a kukorica vetését akadályozza.

 

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2018. december 20.


1. ábra
Globális VHI Index 2018. december első dekádjára (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2018. november 1. és december 20. között
(sötétkék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös csíkozás: csapadékhiány,
barna pontozott terület: hőösszeg többlet, világoskék csíkozás: hideghullám)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


3. ábra
2018. november 1. és december 10. között a napi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


4. ábra
2018. november 1. és december 10. között előfordult legalacsonyabb hőmérséklet (Celsius fok)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


5. ábra
2018. november 1. és december 10. között összegzett csapadék (mm)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


6. ábra
2018. november 1. és december 10. között összegzett csapadék a sokéves átlag százalékában
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


7. ábra
2018. november 1. és december 10. között előfordult maximális hóvastagság (cm)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars