2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. július 27. 17:38

2022. júliusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Brazília középső vidékén, Afrika déli területein, Ausztrália nyugati részén és sokfelé Európában is. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket ez a műholdas index inkább csak Afrika középső részén mutat, pedig amint majd látni fogjuk, ettől sokkal nagyobb területen van súlyos aszály a Földön (2. ábra). A júniusi csapadékösszeg anomália globális térképén a csapadékhiány a jellemző a kontinensek többségén, de a különbségek akár még országon belül is igen nagyok (3. ábra).

Európa
A megfigyelt időszak időjárása leginkább a forró és száraz szóval jellemezhető, mely hatalmas problémákat okoz (4. ábra). Európa nagy területein már hosszú ideje tart a csapadékhiány, az aszály: Spanyolországban, Franciaország déli, Olaszország középső és északi, Németország középső, Románia északi, Magyarország keleti, valamint Ukrajna nyugati és déli területein. Az aszályos időszak a nyári növények jó részét a virágzás időszakában érte, amely jelentősen csökkenti így a terméshozamot. Sokfelé, ahol a nyári növényeket öntözik, ott nagy problémát okoz a víztározók rendkívül alacsony vízszintje, így az öntözés a nyár további részében nehezen fenntartható. Ezzel szemben Skandináviában, a Balti térségben és Írországban a növények számára kedvező időjárási körülmények uralkodtak.

A 2022. június 1. és július 18. közötti időszakot Európa legnagyobb részén az átlagosnál melegebb időjárás jellemezte (5. ábra). Az átlagos hőmérséklet 2-4, de helyenként 6 Celsius fokkal is meghaladta a sokéves átlagot a Pireneusi-félszigeten, Franciaország déli részén, az Alpok térségében, Olaszország legnagyobb részén, a Balkán nyugati területein, a Skandináv félsziget nyugati partvidékén, illetve Oroszország európai területének nagy részén.
Ezzel szemben az átlagosnál valamivel hűvösebb (az átlagostól 0-2 Celsius fokkal hűvösebb alacsonyabb hőmérsékletű) időjárás jellemezte ezt az időszakot Törökország egyes részein, valamint Oroszország európai területének keleti részein.

Az átlagosnál szárazabb volt az idő ebben az időszakban (akár 50-100%-kal kevesebb csapadékot hozva) Spanyolország legnagyobb részén, az Egyesült Királyság egyes részein, Franciaország déli részén, Olaszország és Németország legnagyobb részén, Magyarország keleti, Románia keleti és nyugati területein, Moldovában, Ukrajna jelentős részén, valamint Oroszország európai területének középső és déli részeit (6. ábra). Ezeken a területeken ebben az időszakban általában csak két olyan nap fordult elő, amikor az 5 mm-t meghaladta a napi csapadékmennyiség (7. ábra).
Az átlagosnál csapadékosabb időjárás volt Franciaország középső és Olaszország délkeleti részén, a Skandináv hegységben, Litvániában, Oroszország európai részének keleti terülein, valamint Görögország és Törökország legnagyobb részén. Ezeken a vidékeken akár kilenc olyan nap is előfordult amikor jelentős csapadék hullott.

Franciaországban a nagyon száraz májust júniusban csapadékosabb időszak követte, különösen a hónap második felében. Az első nyári hőhullám június közepén érkezett, három napig tartott. A következő hőhullám július közepén rekord hőmérsékletekkel érkezett. Az őszi kalászosok termésátlagai között hatalmas különbség van az egyes termőterületek között: északon a júniusi csapadékból még sokat profitáltak a kalászosok, mert ez még a szemképződés időszakában érte őket. Délen viszont az eső már túl későn érkezett, így országos szinten az öt éves átlag alatt alakulnak a terméshozamok. A júliusi aszályos időszak a hőhullámmal kombinálva jelentősen rontotta a kukorica és a napraforgó terméskilátásait, mert ez éppen a virágzás időszakában érte a növényeket. Ráadásul a tavasz óta tartó csapadékhiány miatt helyenként öntözési korlátozásokat is be kellett vezetni.

Németországban a talajnedvesség gyorsan csökkent a nyár elején és főleg az ország középső és keleti részein már kritikusan alacsony a nyári növények számára. Az őszi vetések aratása kedvező, száraz időben zajlik. Az őszi árpát már be is takarították, a terméshozamok az öt éves átlag körül alakulnak.

Lengyelországban a júniusi csapadékösszeg az átlag körül alakult az ország középső és északkeleti részén, miközben délkeleten és északnyugaton jóval elmaradt attól. Július első fele aztán a csapadéknak éppen az ellenkező eloszlását mutatta. Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi árpa aratása be is fejeződött, csak kisebb késéseket okozott a csapadék, eddig megfelelőek a terméseredmények. A repce és a búza aratása nemrégiben kezdődött el az ország déli részén.

Romániában a tavasz óta tartó csapadékhiány súlyos aszállyá fokozódott, ez mind az őszi vetésekre, mind a nyári növények terméshozamait jelentősen csökkenti. A legrosszabb a helyzet a magyar és a moldovai határ melletti területeket érinti, itt a legszárazabb a talaj. A már betakarított kalászosok kiábrándító terméshozamokat mutatnak. A nyári növények terméshozama is jóval az öt éves átlag alatt várható.

Spanyolországban és Portugáliában a növények fejlődésének időjárási körülményei továbbra is igen rosszak, mert azt extrém száraz és meleg viszonyok jellemzik. A kukoricát északon még tudják öntözni, mert van víz a tározókban, de Spanyolország déli részén és Portugália délnyugati részén már öntözési korlátozásokat vezettek be. A terméshozam előrejelzések valamivel az öt éves átlag alatt alakulnak az őszi kalászosokra és a tavaszi árpára, a nyári növényekre pedig jóval elmaradnak attól.

Olaszországban az öntözés korlátozása és a gyakori hőhullámok erősen stresszelik a nyári növényeket. A terméshozamok várható értéke tovább csökkent, közelíti a 2003-as, eddigi legalacsonyabb szintet. Rendkívül magas a hőmérséklet, 40-50 nap fordult eddig elő az évben 30 fok fölötti csúcshőmérséklettel. A folyók, tavak, víztározók és a hóban tárolt víz is jóval átlag alatt van, közelíti a történelmi minimumot. A Pó folyóban is alig van víz, így pedig az öntözésnek is korlátozottak a lehetőségei. Az őszi vetések betakarítása befejeződött, átlag alatti terméshozamok születtek. A nyári növények terméshozama pedig jóval az átlag alatt várható.

Ukrajnában a déli és keleti területeken aszály kezdődött, amely a nyári növényekre hat negatívan. Az őszi vetések aratása június végén kezdődött az előző szezonhoz képest kiábrándító terméshozamokkal. A Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint július 22-ig az őszi vetések 18 százalékát takarították be.

Oroszországban a déli területeken jelentkező forró és száraz időjárás a kalászosok szemfejlődésének időszakában nem volt kedvező, ezzel együtt Oroszország európai területén a terméshozamok az átlag fölött várhatók.
A USDA becslése szerint az ország búzatermése 81,5 millió tonna lehet, mely 8%-kal haladja meg a tavalyi értéket. Ebből 59,5 millió tonna őszi búza és 22 millió tonna tavaszi. A termőterület 27,8 millió ha, a termésátlag pedig 2,93 t/ha. A tavaszi búza fő termőterülete Kazahsztán határánál helyezkedik el, a betakarítás augusztus végén kezdődik.
A napraforgó termés 15,5 millió tonna körül várható, mely nagyjából megfelel az előző évinek. A termésátlag 1,68 t/ha, a termőterület pedig 9,2 millió ha.

Az Európai Unióban a nyári növényekre szóló termés-előrejelzések jelentősen csökkentek a forró és száraz időjárás következtében, mely Európa legnagyobb részét jellemzi (8-15. ábra). EU szinten a kukoricára, napraforgóra és szójára vonatkozó terméshozamok 8-9 százalékkal csökkentek az előző előrejelzéshez képest, a legfrissebb számok jelentősen az öt éves átlag alatt alakulnak. Az őszi kalászosok terméshozama csak kicsit változott, EU szinten az öt éves átlag körül alakul.

Amerikai Egyesült Államok
Július közepén visszatért a nagyrészt száraz időjárás a Középnyugat államaiba, a felszín közeli talajréteg veszített nedvességtartalmából, ahogy egyre több nyári növény lépett a generatív fázisba. A hőmérsékletek azonban a szárazság ellenére is a kritikus, a növények számára már hő stresszt okozó 35 Celsius fokos érték alatt alakultak, ennél melegebb csak a kukorica övezet délnyugati tájain volt.  Ugyanakkor a hőség és szárazság együttes kombinációja a nyugati és középső államok kaszálóin, legelőin és az öntözés nélkül termesztett nyári növények állományaiban okozott kedvezőtlen hatásokat különösen az aszály sújtotta területeken Kaliforniától a Nagy Síkság középső és déli tájaiig. Forró, nagy területen 38 fok körüli, többnyire száraz időjárás uralkodott a Csendes-óceáni partoktól egészen a Síkságig, bár lokálisan jelentősebb esők itt is előfordultak. Szintén számottevő, lokálisan akár 100 mm-t elérő záporok öntözték a Parti Síkságot a Karibi partoktól az Atlanti partvidék déli államaiig valamint a Nagy Tavak vidékét.
A kukorica fő termőterületeinek 29%-án sújtotta aszály július 19-én (16. ábra). Napraforgó esetén ez az arány 21%, alig változott június közepe óta. Az országos statisztikák szerint július 24-én a kukorica állományok 61%-a jó vagy kiváló állapotban volt, ami nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor megfigyelt értékkel. Az őszi búza aratásának 77%-ával végeztek ugyanekkorra.

Közép-Ázsia
Július közepén a térség északi területein meleg idő kísérte a záporokat, nyugat felől az ilyenkor szokásosnál 5 fokkal melegebb légtömegek érték el a tavaszi búza övezetet, Kazahsztán északi régióját, illetve Oroszország Volga és Ural-menti körzeteit, ahonnan változó mennyiségű (2-75 mm) csapadékot adó záporokat is jelentettek. A nedvesség kedvező hatással volt az árpa és a generatív fázist elérő búza számára. Ugyanakkor Kazahsztán délebbi gabona termőterületei szárazabbak voltak, az ország délnyugati részén az ilyenkor szokásosnak mindössze 60%-ára esett vissza a május eleje óta hullott csapadék mennyisége. A legfrissebb műholdas VHI (Vegetation Health Index) index mérések szerint a jó és kiváló állapotú tavaszi búza állományok a térség legkeletibb és legnyugatibb részén találhatók, míg Kazahsztán északi és középső részein megfelelő vagy gyenge állapotok jellemzőek. Délebbre, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán térségében napos időkedvez a gyapot fejlődésének.
Kazahsztán idei búzatermése 13 millió tonna körül lehet, mely 10%-kal több mint a tavalyi aszályos évben. A termőterület 12,5 millió ha, a termésátlag 1,04 ha/t.

Kelet-Ázsia
Kelet-Ázsiában, így Kínában, azon belül a fontos Jangce-völgyében is csapadékos az idő, a növények számára általában kedvezőek a körülmények.

Dél-Ázsia
Indiában tart a monszun időszak, kiterjedt, jelentős esőkkel, mely többnyire kedvező a növénytermesztés szempontjából.

Argentína
Jellemzően száraz idő uralkodott az elmúlt időszakban, mely kedvezett a szezonális munkáknak, de a talajnedvesség csökken. Az országos statisztikák szerint a kukoricának 85%-át takarították be július 21-re, a búzának és az árpának pedig 92%-át vetették el ugyanekkorra.

Brazília
A száraz és meleg időben gyorsan haladnak a kukorica és a gyapot betakarításával. Mato Grosso szövetségi államban a kukoricának 94%-át, a gyapotnak a 32%-át takarították be július 22-re, mely jóval több, mint tavaly ilyenkor. Parana szövetségi államban a másodvetésű kukoricának 30%-át takarították be július 21-re.

Mexikó
A nyugati területeket az elmúlt időszakban jelentős csapadék öntözte, míg a keleti mezőgazdasági részeken száraz az idő.

Kanada
A kanadai préri mezőgazdasági területeit (Alberta, Saskatchewan, Manitoba déli részeit) jelentős csapadék öntözte, ugyanakkor károkozó szélviharok is előfordultak. Kanada délnyugati termőterületein meleg, záporos az idő, jó a talajnedvesség, ez pedig kedvező a mezőgazdasági kultúrák számára.
Kanada búzatermése 34 millió tonna körül várható, mely a tavalyinál 57%-kal, az öt éves átlagnál 12%-kal több. A termőterület 10 millió ha, a termésátlag 3,4 t/ha.
Az árpatermés 9,7 millió tonna körül várható, mely a tavalyinál 40%-kal (amikor jelentős aszály sújtotta a területet), az öt éves átlagnál pedig 9%-kal több. A termőterület 2,6 millió ha, a termésátlag 3,73 t/ha.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2022. július 27.


1. ábra
VHI Index 2022. július második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. július második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2022. június csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. június 1. és július 22. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: aszály és / vagy hőhullám, kék csíkozás: csapadéktöbblet)


5. ábra
A 2022. június 1. és július 18. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2022. június 1. és július 18. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2022. június 1. és július 18. közötti időszakban előfordult olyan napok száma, amikor jelentős mennyiségű (>5 mm) csapadék hullott
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


9. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


14. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


15. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


16. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és a kukorica termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2022. július 19-én (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: kukorica termőterület, sötét zöld terület:
a kukorica fő termőterülete)