2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. október 26. 16:49

2022. októberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Argentínában, az USA középső és nyugati részén, valamint Afrika déli területein. Vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket a műholdas index október második dekádjában Argentínában mutat (2. ábra). A szeptemberi csapadékösszeg átlagtól vett eltérésében hatalmas különbségeket láthatunk: jelentős csapadéktöbblet volt többek között Ausztráliában, Közép- és Kelet-Európában, Indiában, viszont nagy területen volt csapadékhiány, például Brazíliában és Argentínában, Kínában, az USA-ban és Afrika déli részén is (3. ábra).

Európa

Átlagos őszi időjárás segítette a nyári növények betakarítását és az őszi kalászosok vetését Európa legnagyobb részén. Olaszország északnyugati részén folytatódott az aszály, Románia és Bulgária keleti részén, valamint Spanyolország déli részén is csapadékhiány van. Ezzel szemben Írországban a vetéssel alig tudtak haladni a csapadékos időjárás miatt (4. ábra).

2022. szeptember 1. és október 15. között az átlagosnál kissé enyhébb időjárás uralkodott a Pireneusi-félszigeten, Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyság egyes részein, a Balkán-félsziget nyugati részén, a Fekete-tenger partvidékén Bulgáriában és Romániában, Törökország legnagyobb részén, Oroszország európai területén, valamint Skandinávia egyes részein (5. ábra). Errefelé a hőmérséklet 0,5 - 2 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Ettől melegebb volt az átlagoshoz képest néhol a Pireneusi-félszigeten és Franciaország déli részén, Törökország keleti negyedén és Oroszország európai területének déli területein, errefelé helyenként a négy fokot is elérte a hőmérsékleti anomália. Ezzel szemben az átlagosnál hűvösebb időjárás volt a Kelet-európai síkságon, Finnország déli részén, errefelé a hőmérséklet 0,5 - 2 Celsius fokkal elmaradt a szokásostól.

Az átlagosnál szárazabb volt ez az időszak (helyenként akár 50%-kal is kevesebb csapadék hullott az átlagnál) Spanyolország számos területén, Olaszország északi részén, a Balti államokban, Bulgária délkeleti, Görögország keleti és Törökország nyugati területein (6. ábra). Errefelé csak két olyan nap fordult elő, amikor a napi csapadékösszeg elérte az 5 mm-t. Ezzel szemben az átlagosnál csapadékosabb időjárás volt ebben az időszakban Írországban, az Egyesült Királyság északi részén, Németország déli részén, az Alpok térségében és nagy területen Közép-Kelet-Európában, valamint kisebb körzetekben Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Olaszországban.

Vetési körülmények

Őszi káposztarepce

Franciaországban az őszi káposztarepce vetése augusztus végén kezdődött, ekkor az agrometeorológiai körülmények kedvezőek voltak és szeptember első dekádjára már be is fejeződött. Az átlagosnál melegebb időjárás és a kedvező talajnedvesség hatására a vetés gyorsan és szépen kelt. Hasonlóan jól kezdődött a szezon Írországban, a Balti-államokban, Olaszország északi részén, ahol időben el tudták a vetést végezni és szépen keltek a táblák. Németországban azonban a vetési kampány késést szenvedett a száraz körülmények miatt egészen augusztus végéig és szeptember első dekádjának a végére fejeződött csak be, amikor már kellő mennyiségű csapadék hullott. Lengyelországban hasonlóan elhúzódott a vetési kampány: keleten a száraz, délen viszont a túl nedves talaj miatt, ráadásul az átlagosnál hűvösebb szeptember hátráltatta a növények fejlődését. Belgiumban az augusztusi száraz körülményeket csapadékos idő követte augusztus végén - szeptember elején és ez részben késleltette a vetést. Bulgáriában az optimális vetési időszakban nem tudták a vetést elvégezni a száraz körülmények miatt, ezután viszont gyakori esőzések érkeztek augusztus végén - szeptember elején. Ez ahhoz vezethet, hogy a növények nem fogják a kellő fejlődési stádiumot elérni a tél bekövetkezése előtt. Ukrajnában és Romániában kis késés volt a vetésben őszi kalászosok kései betakarítása miatt.

Őszi kalászosok

Az őszi kalászosok vetési kampánya Európa-szerte jól halad: Dániában, Svédországban, a Balti-államokban, Finnországban szeptemberben befejeződött a vetés, ami jól ki is kelt. Helyenként Finnországban fordult elő száraz talaj miatt kései vagy elhúzódó kelés. Franciaországban, Németországban, a Benelux-államokban, Írországban, az Egyesült Királyságban a többször csapadékos időjárás megszakította a vetési munkálatokat, de az a terveknek megfelelően halad. Lengyelországban a csapadékos szeptember hátráltatta a mezőgazdasági munkákat, különösen a délkeleti országrészben, októberben sokat javult a helyzet. Ukrajnában is késett a vetés szeptemberben, de az októberi száraz időben behozták a lemaradást. A talajnedvesség itt is megfelelő a keléshez és a korai fejlődéshez. Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában az időjárási körülmények kedvezőek voltak. Románia déli részén több csapadékra lenne szükség a hiányos kevés elkerüléséhez. Spanyolországban, Portugáliában, Olaszország északi részén a vetés október közepén kezdődik, és a jelenlegi száraz körülmények késést okozhatnak a vetésben. Görögországban és Olaszország délkeleti részén a vetés novemberben kezdődik, Görögországban egyelőre száraz a talaj, ez pedig késlekedést okozhat.

Franciaország

Október közepére országos szinten a betakarítási kampány 83%-ban befejeződött, ami az elmúlt évhez képest magasabb érték. A terméshozamok a korábbi előrejelzéseknek megfelelően rekordközeli alacsony szinten alakulnak. Az őszi vetés kedvező körülmények között történt, történik: a káposztarepcét szeptemberre elvetették, az őszi kalászosok vetése pedig még jelenleg is tart.

Lengyelország

A kukorica betakarítása nagyon jól halad az ország azon részén, amely nyáron aszályos volt, de másfelé a hűvös és csapadékos szeptember késéseket okoz. A betakarítás utáni első terméseredmények nagyon nagy különbségeket mutatnak a kukoricában az egyes térségek között. Burgonyában úgyszintén nagyok a különbségek attól függően, hogy tudtak öntözni vagy nem, ezzel együtt átlag alatti termés várható. A cukorrépa betakarítása szeptember eleje óta tart, de az októberi enyhe és napos időjárás segített a cukorfok növekedésében.

Spanyolország

A kukoricát már teljesen betakarították, az őszi kalászosok vetése tart, viszont a talaj felső rétege továbbra is túl száraz a keléshez.

Ukrajna

A vizsgált időszakban az ország északi felén az átlagosnál csapadékosabb időjárás volt, míg a déli részeken átlagos körüli. Ez a nyári növények betakarításában késéseket okozott, különösen északon, és főleg a kukorica betakarítása haladt nehezen. Október 18-ig az őszi kalászosok 42%-a elvetésre került, a kelés és a korai fejlődés a kedvező talajnedvesség hatására így jól halad.

Oroszország

Oroszország európai területének jelentős részén a gyakori csapadék a kukorica betakarításában késéseket okozott és a minőséget is rontotta. Szintén csúszik az őszi kalászosok vetése a középső és keleti területeken. Október közepére 13,1 millió hektáron vetették el az őszi kalászosokat, ez valamivel kevesebb, mint az előző évben, de a vetés még jelenleg is zajlik.

Közeledik a nyári növények vegetációs időszakának vége, tart a betakarítás, így a nyári aszály következményei egyre tisztábban látszódnak. A termésmennyiség előrejelzések tovább csökkentek napraforgóra is, szójára is, de különösen kukoricára (7-10. ábra). Ez utóbbi növénynél jelentősen csökkent a betakarított területek nagysága, hiszen a kukoricát nagy területen még a nyáron lesilózták.

Amerikai Egyesült Államok
Októberben száraz időjárás jellemezte az Egyesült Államok nagy részét, beleértve a Nagy Síkság, a Középnyugat és a Délkelet nagy mezőgazdasági termőterületeit is. Október 23-ig az államok kukoricatermésének közel egyharmadát, a szójának pedig 36%-át takarították be, köszönhetően a középnyugati tájakon uralkodó száraz időnek, ami kedvezett a mezőgazdasági munkák számára. Máshol is az elmúlt öt év átlagának megfelelően, vagy azt kissé megelőzve haladtak a betakarítással a fő termények tekintetében, a rizsnek 94, a cukorrépának 80, a mogyorónak 68, a ciroknak 67, a gyapotnak 45, a napraforgónak pedig 35 százalékát takarították be. A hónap közepén ugyanakkor Texas és Új-Mexikó térségében jelentékeny csapadék hullott, ami feláztatta a talajok felszín közeli rétegét, így hátráltatta a mezőgazdasági munkákat, viszont zöldítette a legelőket és megönözte a már elvetett őszi vetést. A Nagy Tavak vidékétől az Atlanti-partvidékig is esett foltokban, ugyanakkor nagy területek maradtak szárazon. A hónap utolsó dekádjában az északnyugati területeken fordult csapadékosra az idő, a völgyekben nagy mennyiségű eső, a magasabban fekvő területeken hó segíti a futótüzek megfékezését, és a frissen ültetett őszi gabonák csirázását.
A hőmérséklet az ország nyugati felén az ilyenkor szokásosnál több fokkal magasabban, keleten, különösen délkeleten pedig jelentősen alacsonyabban alakult, így az idén a délkeleti államokban korán véget ért az őszi vegetációs időszak. Az Atlanti partvidéken, egészen Florida északi részéig fagypont alatti hőmérsékletek is előfordultak.     

Kína
Kína keleti és déli tájain az évszaknak megfelelő száraz időjárás az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérsékletekkel párosult, ami kedvezett a nyári növények betakarítási munkáinak és az őszi kalászosok illetve a repce vetésének. Bár a talajok a déli országrészben meglehetősen szárazak, arrafelé a nyár második és az ősz első felében csak gyenge esők fordultak elő, és a szokásos csapadékmennyiségnek mindössze a kétharmada hullott le. Az Észak-Kínai Alföldön viszont október elején felhőszakadások segítették a búza fejlődését.   
A kukoricatermés becsült értéke 274 millió tonna 43 millió hektárról, ami rekord termést jelent, 1%-kal meghaladja a tavalyi értéket. A becsült hozam is rekord magas, 6,37 tonna hektáronként. Búzából szintén rekord mennyiséget várnak rekord hozam mellett. A rizs terméskilátásait azonban csökkenti a száraz, meleg időjárás, országos szinten 147 millió tonna termést várnak, ami kissé elmarad a tavalyi mennyiségtől.     

Ausztrália
Az ország keleti felén októberben is folytatódó heves esőzések súlyosbították az áradásokat és csökkentették az őszi vetések terméskilátásait. A legtöbb csapadék Új-Dél-Wales északi és Queensland déli részén esett, arrafelé az esők miatt a mezőgazdasági munkák jelentős késést szenvednek, beleérte a nyári növények vetését és a korai őszi vetések aratását. Délebbre valamivel kevesebb esett, de ott is bőséges nedvesség áll rendelkezésre a talajban a gabonák és a repce fejlődéséhez. A búza övezet más tájain, Ausztrália déli és nyugati területein többnyire száraz időjárás az uralkodó, ami kedvez a búza, árpa és repce fejlődésének. A többnyire napos időben felgyorsult az érés folyamata is, a legkorábbi fajták aratása már elkezdődött, és jók illetve kiválóak a terméskilátások.

Dél-Afrika
A fő mezőgazdasági területeken időszakos záporok öntözték a kelésben lévő kukoricát és a cukornád ültetvényeket. Az ország keleti felén 10-50 mm esett, míg a kukorica övezet más területein, ahol egyébként jellemzően novemberben, decemberben vetik a növényt, egyelőre kevesebb csapadék hullott.

Argentína
Záporok enyhítették október közepén az aszályt, de sokkal több csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy számottevően javuljanak a terméskilátások mind az őszi vetésű, mind a nyári növényekre vonatkozóan. Az ország középső és északnyugati területein 1-24 mm esett, míg az északkeleti régióban 25-100 mm is hullott. Az idei búzatermést jelenleg 17,8 millió tonnára becsülik, ami 22%-kal elmarad a tavalyi mennyiségtől, a becsült hozam pedig 3,02 tonna hektáronként, ami szintén jelentős visszaesés az elmúlt évi értékhez képest. A búza vetését augusztusban fejezték be, szeptember végétől pedig már a virágzás fázisába léptek az állományok, és ebben a kritikus időszakban az idén kevesebb csapadék hullott a szokásosnál.
Október 20-ig az állami statisztikák szerint a napraforgónak és a kukoricának mindössze 27 illetve 17%-át vetették el, ami jelentős elmaradást jelent a tavalyi értékekhez képest, melyet egyértelműen az aszály hatásaival magyaráznak.

Brazília
Záporok voltak kedvező hatással a szója és más nyári növények terméskilátásaira. Október közepén jellemzően 10-50 mm esett a fő mezőgazdasági termőterületeken. Mato-Grosso állam statisztikái szerint a szója tervezett területének 67%-át bevetették október 21-ére, ami jelentősen több az elmúlt öt év átlagánál. A szezonális mezőgazdasági munkák szintén jól haladnak az ország déli területein, Paraná államban az első vetésű kukorica és szója 78 illetve 33%-a volt már elvetve október 17-ére, a búzának pedig már több, mint a felét learatták. Ezzel szemben északkeleten, a szója és kukorica fontos termőterületein állandósult az aszály, ami igen magas hőmérsékletekkel és ezzel együtt nagy párolgási veszteséggel társul. A szója időben történő vetéséhez és az egyenletes csirázáshoz, keléshez, arrafelé is jelentősebb csapadékra lenne szükség.  

Kanada
Kanada idei repce termését 19,5 millió tonnára becsülik, ami jelentősen jobb termés a tavalyi, aszályos év terméséhez képest, és kissé meghaladja az elmúlt öt év átlagát is. A termőterület kicsit csökkent, de a 2,27 tonna/hektáros hozam sokkal több, mint az elmúlt évben.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2022. október 26.


1. ábra
VHI Index 2022. október második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. október második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2022. szeptember csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. szeptember 1. és október 21. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pöttyözés: aszály,
kék pöttyözés: hőösszeg hiány)


5. ábra
A 2022. szeptember 1. és október 15. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2022. szeptember 1. és október 15. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


8. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


9. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)