2024. július 16. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. december 20. 14:10

2022. decemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

Európa
Európában az igen enyhe ősz után jellemzően jó állapotban vannak az őszi vetések, kellően megerősödve indultak a télnek. A Fekete-tenger déli és nyugati térségében késett a vetés, de a tartósan enyhe időjárás hatására ezeken a területeken is utolérték magukat a növények. Vannak problémás területek, mert a csapadék nem egyenletesen oszlik el (1. ábra). A Balti államok térségében, Németország és Lengyelország északi részén, Spanyolország délkeleti területén, illetve Törökországban továbbra is csapadékhiány van, ennek egyelőre nincsen komolyabb negatív következménye. Ettől nagyobb a gond, hiszen még mindig aszály van Olaszország északnyugati kis területén és Afrika északi partvidékén. Ezzel szemben csapadék többlet volt Szlovéniában és Horvátországban, ahol az intenzív esőzések helyenként már visszavetették a növények fejlődését.

A 2022. november 1. és december 12. közötti időszakban 2-4 Celsius fokkal volt melegebb a 30 éves átlagnál Spanyolország déli részén, a Balkán-félszigeten, Törökországban és Oroszország európai részének északi partvidékén (2. ábra). A legnagyobb eltérés az átlagtól (itt akár 4-6 fokkal volt melegebb a szokásosnál) a Kaukázus térségében fordult elő. Az átlagosnál hűvösebb volt, 2-4 fokkal elmaradva attól, Oroszország európai részének északi vidékein.

A szokásosnál szárazabb volt az időjárás Spanyolország északkeleti és Olaszország északnyugati részén, Németország északkeleti és Lengyelország északi terültén, Dániában, Svédország déli részén, Skandinávia északi vidékein, Oroszország európai területének északi és déli részén, valamint Törökország nagy részén (3. ábra). Errefelé helyenként ötven százalékkal is elmaradt a csapadék a szokásostól.
Ezzel szemben az átlagosnál csapadékosabb időjárás volt a Pireneusi-félsziget legnagyobb részén, Olaszországban, az Egyesült királyságban, a Balkán félsziget északi részén,  Magyarországon, Romániában, Ukrajnában, Fehéroroszország keleti részén és Oroszország európai területének középső széles sávjában.

Őszi visszatekintés
A sokéves átlagtól enyhébb volt az ősz 2022-ben Európa legnagyobb részén, különösen Spanyolországban, Franciaország déli és középső vidékein és a Fekete-tenger térségében (4. ábra).
Az átlagosnál valamivel hűvösebb idő csak Törökország nyugati részén, a Balti államokban és Oroszország európai területének középső vidékein volt.

Az átlagosnál szárazabb volt az ősz Spanyolország és Franciaország déli részén, Olaszország északnyugati területén, a Balti államokban, Bulgária keleti és Törökország nyugati felén (5. ábra). Ezzel szemben az átlagostól több csapadék hullott a Pireneusi-félsziget északnyugati részén, az Egyesült Királyságban, Írországban, az Alpok térségében, Olaszország déli részén, Horvátországban, Albániában, Románia délnyugati területein, Ukrajnában, illetve Oroszország európai területének középső és déli területein. A legnagyobb csapadék többlet a Don vízgyűjtőjén volt, errefelé a sokéves átlag több mint másfélszerese hullott le ezen az őszön.

Amerikai Egyesült Államok
Az elmúlt napokban viharos időjárás jellemezte a középső és keleti területeket: északon hóviharok, délen tornádók pusztítottak. Nagy területen van csapadékhiány és aszály, az őszi búza vetésterületének 71%-át sújtotta aszály december 13-án, az állományok jelentős része gyengébben fejlett az átlagosnál. Nagyon száraz volt az ősz: 1956. óta ez volt a kontinentális területeken a legszárazabb szeptember, és 1987. óta a legszárazabb szeptember-október. Az őszi munkákat ez segítette, alig fordult elő késés, az aratás és az őszi vetés üteme is rohamléptekkel haladt. Eközben a Kaliforniát vízzel ellátó Sierra Nevada hegységben az átlagostól nagyobb ütemben növekszik a hókészlet, ami nagyon kedvező.

Kanada
A búza fő vetésterülete Alberta, Saskatchewan és Manitoba államokban van, mely idén 10,1%-kal nőtt a tavalyihoz képest. Az össztermést 33,8 millió tonna körül becslik, mely 10%-kal haladhatja meg az ötéves átlagot.

Kína
Száraz, hideg idő jár az ország keleti és déli vidékein, az őszi búza és a repce nyugalmi állapotban van.

Ausztrália
A keleti partvidéket sújtó kiterjedt árvizek komoly károkat okoztak, Új-Dél-Wales-ben 16, Victoria államban 7, Queensland-ben pedig 5%-át érintette a termőterületeknek. Károk keletkeztek a szántókon, a gyümölcsösökben, az infrastruktúrában, az állatállományokban, nem lehetett a gépekkel rámenni a földekre, késett a betakarítás, romlott a minőség, jelentős volt a kártevők és kórokozók nyomása is.
A hosszú csapadékos időszak után az elmúlt napokban már szárazabb napok segítették a munkákat a búza övezetben. Zajlik a búza, az árpa és a repce betakarítása, a minőség már nem romlik tovább. A búza termésbecslése emelkedett, a legfrissebb adatok szerint újra rekordtermés várható, 36,6 millió tonna 2,82 tonna/hektáros hozam mellett, ami 1%-kal haladhatja meg a tavalyi rekordot. Árpából 13,4 millió tonna várható, ez a negyedik legmagasabb érték az évek sorban. Repcéből 7,3 millió tonnát takaríthatnak be, mely szintén új rekord, az előző évi csúcstermést az idei 4% haladhatja meg.
A nyári növények vetésterülete 9%-kal csökkent a tavalyi rekord nagysághoz képest, mely az árvizek hatására alakult így.

Dél-Afrika
A kukorica övben újabb jelentős csapadék segítette az öntözetlen kultúrák fejlődését. Western Cape-ben pedig a meleg és napos idő teremt kedvező feltételeket a gyümölcsösök és a szőlő számára.

Argentína
Argentínában nagy területen van csapadékhiány, melyet az elmúlt napokban a legtermékenyebb termőterületeken jelentős eső enyhített. A csapadékot okozó frontrendszer előtt hőhullám érkezett, többfelé napokig 40 Celsius fok közeli maximumokkal. A meleg az őszi vetések érését felgyorsította, miközben a nyári növények vízhiányos körülmények között kénytelenek növekedni. Kormányzati statisztikák szerint december 7-ig a napraforgónak 94, a kukoricának 54, a szójának az 52%-át sikerült elvetni, ami jelentősen elmarad a tavalyi ütemtől. A búza 56, az árpa 23%-át aratták le eddig.
A búza terméskilátásai tovább romlottak, az össztermést 12,5 millió tonnára becsülik, ami 44%-os visszaesés az elmúlt évhez képest. A becsült hozam eddig hónapról hónapra csökkent az elhúzódó szárazság miatt, jelenleg 2,34 t/ha körül mozog.

Brazília
Jelentős csapadék hullott a fő a mezőgazdasági termőterületeken, mely a szója és az első vetésű kukorica számára nagyon jókor érkezett, azonban a délnyugati tájak szárazak maradtak. A kultúrák többnyire jól fejlődnek, a mezőgazdasági munkákkal időarányosan haladnak.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2022. december 20.


1. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. november 1. és december 15. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pöttyözés: aszály,
barna pöttyözés: hőösszeg többlet)


2. ábra
A 2022. november 1. és december 12. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


3. ábra
A 2022. november 1. és december 12. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


4. ábra
A 2022. őszi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


5. ábra
A 2022. őszi csapadékösszeg a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)