2020. június 2. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.06.03. szerda éjfélig

Az éjféli óráktól kora reggelig a Dunántúl nyugati felében ismét záporok jelenhetnek meg, amelyekhez villámtevékenység is társulhat. Kedd napközben a Baja-Tatabánya vonaltól nyugatra többfelé, a Tiszántúl délkeleti felében pedig helyenként kell zivatar kialakulására számítani a déli óráktól. A dunántúli régióban heves zivatar is valószínű nagyobb méretű jég (>2cm), erősebb kifutószél (80-110 km/h), és esetleg felhőszakadás-szerű csapadékhullás kíséretében (utóbbi kevésbé lesz jellemző).

2020.06.02. 22:25 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. június 2. 22:32 (20:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.