2020. december 1. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.12.02. szerda éjfélig

Szerdára virradó éjszaka helyenként ismét sűrű, zúzmarás köd valószínű. Kiemelten az Alföld középső és a délkeleti tájain, illetve az Északi-középhegységben romolhat le a látástávolság, de a Dunántúl magasabban fekvő, felhőben lévő tájain is zúzmarás ködre lehet számítani.

ÓNOS ESŐ:

Szerdán délutántól, estétől délnyugaton (Somogy, Zala, Alpokalja) gyenge hószállingózás kezdődhet, de késő estig, éjfélig még érdemi mennyiség nem valószínű. Ugyanakkor késő estétől a csapadék formája Somogyban, Zalában, majd később általában az Alpokalján is egyre több helyen fagyott esőre, majd ónos esőre vált. Az említett tájakon csütörtök reggelre akár több milliméternyi ónos eső is hullhat. (A nyugati határnál tarthat ki legtovább a csapadék havazás formában.)

2020.12.01. 16:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. december 1. 16:26 (15:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.