2022. augusztus 10. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.08.11. csütörtök éjfélig

Reggelig kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem valószínű.

Csütörtök napközben egy északkelet felől érkező hidegörvény a késő délelőtti, déli órákban az északkeleti megyékben, később délnyugat felé haladva másutt is egyre nagyobb területen labilizálja a levegőt. Zivatarra elszórtan lehet számítani, legkisebb eséllyel a nyugati, délnyugati tájakon, ahová az éjféli órák környékére érkezhet meg a nedvesebb, labilisabb légtömeg. A zivatarokat elsősorban jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó méretű), viharos (> 60-65 km/h) széllökések kísérhetik, de intenzív csapadék (rövidebb idő alatt ~10-20 mm) is előfordulhat.

2022.08.10. 09:54 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. augusztus 10. 09:56 (07:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.