2023. december 9. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.10. vasárnap éjfélig

ÓNOS ESŐ

Az előttünk álló éjszaka második felétől a késő délelőtti órákig a Dunántúlon egyre többfelé várható ónos eső, esetleg a Dél-Alföld egyes részein is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúl déli felén akár 1 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. Ezeken a területeken lokálisan akár 5 mm-t meghaladó ónos eső sem kizárt. A csapadék várható halmazállapotában mutatkozó erős bizonytalanság miatt akár piros riasztás is érvénybe léphet.

HAVAZÁS, ESETLEG HÓFÚVÁS

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel-3 cm-t, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több ( >5 cm) is lehet. A Dunántúli-középhegység magasabb részein az erős szél gyenge hófúvást okozhat.

TARTÓS, SŰRŰ KÖD

A következő órákban a köd tovább terjeszkedik. Elsősorban Csongrád-Csanádban és Bács-Kiskunban lehet tartós, sűrű köd. A tartósan rétegfelhős helyeken hószállingózás, esetleg ónos szitálás is kialakulhat.

2023.12.09. 21:01

OMSZ: 2023. december 9. 21:06 (20:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.