2022. szeptember 26. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.09.27. kedd éjfélig

Zivatarok

Az éjszaka első felében a nyugati megyékben, illetve délkeleten még előfordulhat néhol zivatar. A cellákat intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés, kisebb eséllyel apró szemű jég kísérheti.

Kedden délelőtt az északnyugati megyékben, később a fokozatosan kelet felé haladó front mentén fordulhatnak elő zivatarok. A konvektív csapadékrendszer késő délután a középső országrészben és délnyugaton, majd este, késő este keleten okozhat zivatarokat. A cellákat viharos kifutószél (60-80 km/h), intenzív csapadék (lokálisan >20 mm), esetleg apró szemű jég kísérheti.

Köd

Éjszaka nagy területen képződhet köd, sűrű köd (legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon), amely egyes részeken tartós (>6 óra) lehet. Kedden délelőtt a látásviszonyok fokozatosan javulnak, feloszlik a köd.

2022.09.26. 21:44 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. szeptember 26. 21:46 (19:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.