2024. június 25. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.06.26. szerda éjfélig

ZIVATARRENDSZER ÉJSZAKA, ÚJABB KITERJEDT RENDSZER SZERDA DÉLUTÁN, KÉSŐ ESTE:

Az előttünk álló éjszaka, nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, illetve a déli és a középső országrészben többfelé fordulhatnak elő zivatarok egy dél felől, északra helyeződő zivatarrendszer hatására. A zivatarok környezetében reggelig - várhatóan az északkeleti országrész kivételével -, lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás (~ 20-35 mm), elsősorban az ország déli felében néhol jégeső (1-2 cm átmérővel), viharos szél (60-75 km/h) szél kialakulhat.

Szerdán a déli, kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé - éjfélig összességében több helyen várhatóak zivatarok -, amelyek részben egy délről, északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat helyenként viharos szél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm-s átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti. Elsősorban az ország délnyugati felében, illetve a középső országrészben néhol felhőszakadás (> 50 mm), 90 km/h feletti széllökés, jégeső (> 2-3 cm) előfordulhat.

2024.06.25. 22:00 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. június 25. 22:06 (20:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.