2020. augusztus 5. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.06. csütörtök éjfélig

ZIVATAROK, FELHŐSZAKADÁS

Ma legkevésbé az északi, északnyugati területeken lehetnek zivatarok, majd kelet felől egyre inkább megszűnnek a feltételek a zivatarok kialakulásához. Legtovább (akár holnap a délelőtti órákig) a délnyugati tájakon fordulhat elő villámtevékenység. A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 mm között rövid idő alatt, de délnyugaton akár 40-50 mm fölötti mennyiség is eshet), de átmeneti szélroham (60-80 km/h) és jégeső is előfordulhat.

VIHAROS SZÉL

Ma kora délutánig az északi szelet a Nyugat-Dunántúlon 60-65 km/h-s lökések kísérhetik.

HŐSÉG

Holnap a keleti területeken a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot.

2020.08.05. 10:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. augusztus 5. 10:22 (08:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.