2021. július 31. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.08.01. vasárnap éjfélig

ZIVATAR, HEVES ZIVATAROK

Ma napközben elsősorban a keleti országrészben és az Északi-középhegységben kell zivatarokra számítani, majd a délutáni, kora esti óráktól a nyugati, északnyugati területeken is kialakulhatnak. A zivatartevékenység várhatóan a vasárnapra virradó éjszaka is kitarthat, elsősorban az északnyugati, északi tájakon, kisebb eséllyel az Alföldön is, majd a reggeli órákra fokozatosan megnyugszik a légkör. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 20-40 mm csapadék), viharos széllökés (60-80 km/h) és jégeső (jellemzően 1-2 cm) is kísérheti.

Vasárnap a délutáni óráktól ismét aktívvá válik a légkör. Az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar, mindezekre legnagyobb esély az Északi-középhegység tágabb környezetében mutatkozik, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Itt, illetve az északnyugati területeken heves kísérőjelenségek is társulhatnak a zivatarokhoz: szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-4 cm) és felhőszakadás (20-40 mm). A késő esti órákra várhatóan fokozatosan megnyugszik a légkör.

SZÉL

Vasárnap napközben a Dunántúlon a délnyugati szélhez viharos (~65-75 km/h) lökések is társulhatnak.

HŐSÉG

Szombaton az ország északnyugati, északi harmadán megszűnik vagy jelentősen mérséklődik a hőség, másutt jellemzően 25-28 fok között alakul a középhőmérséklet, sőt a Dél-Alföldön 29 fok körül is lehet. Vasárnap az Alföldön továbbra is 27-29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

2021.07.31. 10:21 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. július 31. 10:26 (08:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.