2019. december 13. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.12.13. péntek éjfélig

Ma késő estig, váltakozó, többnyire gyenge intenzitással várható csapadék az országban, nyugaton havazás, havaseső (megszűnő jelleggel), másutt eső formájában.

Majd késő estétől délnyugat felől már egy újabb intenzívebb csapadékzóna érkezik és az előttünk álló éjszaka a Dunántúlon, havaseső, havazás lehet, síkvidéken inkább a Dunántúl keleti felében pozitív hőmérsékletek mellett (a Dunántúlon, annak is inkább a nyugati kétharmadában lepel-3 cm hó hullhat), másutt eső valószínű. Az Észak-középhegység kb. 600-800 méter feletti részein péntek délelőttig 5-10 cm, a Bakonyban, Mecsekben péntek reggelig 2-5 cm hó valószínű.

Pénteken várhatóan az esti óráktól igen intenzív csapadékzóna érkezhet (12 óra alatt a délnyugati megyékben, illetve Veszprém megyében 15-20 mm csapadékkal), ennek halmazállapota - jelenlegi számítások szerint - síkvidéken inkább eső formájában valószínű, de a nyugati megyékben, illetve Bakonyban, Alpokalján havazás is előfordulhat. Az Alpokalja és a Bakony magasan fekvő részein jelentősebb tapadó hó nem zárható ki a péntek késő esti óráktól kezdődő időszakban.

2019.12.12. 20:53 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. december 12. 20:56 (19:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.