2021. április 13. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.04.13. kedd éjfélig

Viharos szél és délutántól kiadós csapadék várható

Szél:

A Dunántúlon délelőtt egyre nagyobb területen válik viharossá a szél, sőt délutántól már északkeleten is lehetnek viharos lökések. A legerősebb széllökések főleg az Alpokalján, a Bakonyban, ill. a Balaton térségében elérhetik, meg is haladhatják a 90 km/h-t.

Kiadós, tartós csapadék:

A délutáni órákban intenzív csapadék érkezik, amelyből éjfélig a Dunántúl nagy részén, illetve a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 mm, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 mm csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

Halmazállapot:

(Délelőtt leginkább az észak-dunántúli hegyekben (Soproni-, Kőszegi-hegység, Bakony) havas eső, havazás válthatja az esőt, majd délután a Dunántúlon már síkvidéken is halmazállapot-váltás kezdődik. Estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is havazhat.) Síkvidéken (Dunántúlon) átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű, míg 300-400 m felett már több cm vastag hótakaró róhat terhet a fák ágaira, a magasabban fekvő helyeken (Dunántúli-középhegység, Mecsek magasabb csúcsain 400-500 m felett) akár 10-20 cm vizes hóréteg is kialakulhat. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyarapodik majd a hóréteg.

Zivatar:

Délután, késő délután a Tiszántúlon, kiváltképp a Berettyó-Körös-vidék térségében megdörrenhet az ég, a zivatart lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti.

2021.04.13. 05:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. április 13. 06:12 (04:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.