2022. július 4. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.07.05. kedd éjfélig

Ma napközben egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan a Kisalföldön és az Alpokalján nyugat felől néhány zivatar kialakulhat. A front érkezésévél a késő esti, éjféli óráktól legnagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, kisebb eséllyel az Északi-középhegységben is már nagyobb területen és nagyobb számban van esély zivatarok előfordulására. A legerősebb cellákat viharos (60-70 km/h) széllökés, illetve jégeső (~1-2 cm átmérő) kísérheti.

Kedden napközben is instabil marad a légkör, a Dunántúl mellett ekkor már az Északi-középhegységben, majd délután, este az Alföldön is kialakulhatnak zivatarok. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (rövid idő alatt >25-35 mm csapadék, főként a Dunántúlon), jégeső (~1-3 cm átmérő) és viharos (60-80 km/h, az Alföldön esetleg ~90 km/h) széllökés is kísérheti. A légkör várhatóan késő este is aktív maradhat.

Hétfőn az ország nagyobb részén 26-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható. Kedden már nagyobb területen mérséklődik a hőség, de az Alföld déli, délkeleti területein 27-29 fok körül maradhat a napi középhőmérséklet.

2022.07.04. 10:35 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. július 4. 10:42 (08:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.