2024. július 21. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.22. hétfő éjfélig

Középhőmérséklet:

Az Alpokalja és az Északi-középhegység nagyobb részének kivételével ismételten egyre többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet, amelynek értéke ma főként délkeleten, hétfőn az Alföldön már nagyobb területen érheti el, haladhatja meg a 27 fokot.

Zivatar:

Ma estig főként az északkeleti harmadban, negyedben fordulhatnak elő még zivatarok, amelyek túlnyomó része az éjszakai órákban megszűnik. Hétfőn csaknem országszerte kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek elszórtan fordulhatnak elő, ekkor viszont már kevésbé ígérkezik határozottnak az esti lecsengés. Az erősebb zivatarcellákat erős, viharos (~50-70 km/h, néhol esetleg ezt meghaladó) széllökések, jégeső (jellemzően 1-2 cm-nél nem nagyobb átmérő), illetve lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás (>25-30 mm) kísérheti.

2024.07.21. 18:00 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 21. 18:08 (16:08  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.