2020. május 25. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.05.26. kedd éjfélig

Ma gyakorlatilag bárhol kialakulhatnak zivatarok, amelyekhez kísérőjelenségként viharos szél (60-70 km/h) és apró szemű jég (<1 cm) társulhat. A Dunántúl nyugati felén intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyekben akár 2 cm körüli jég és 80 km/h körüli szélroham is előfordulhat. Az éjszaka első felében már legfeljebb a Dunától keletre alakulhatnak ki egyre csökkenő számban zivatarok. Holnap napközben - a maihoz hasonlóan - ismét bárhol várhatók zivatarok, amelyekhez viharos szél (60-80 km/h) és apró szemű jég (<1 cm) társulhat.

2020.05.25. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. május 25. 09:52 (07:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.