2023. június 7. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.08. csütörtök éjfélig

FELHŐSZAKADÁS, VILLÁMÁRVÍZ, ZIVATAROK

Éjszaka kiemelten a Tiszántúl és az Északi-középhegység tágabb környezetében van rá esély, hogy a záporokat néhol dörgés, villámlás kísérje.

Csütörtökön országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. Számosságát tekintve délelőtt kisebb, délután, este nagyobb számban várható zivatar, amelyek várhatóan késő este sem csengenek le teljesen. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben akár >50 mm csapadék hullhat). A villámárvíz veszélye holnap az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon). Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

2023.06.07. 21:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 7. 21:56 (19:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.