2020. augusztus 13. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.14. péntek éjfélig

Csütörtök délutántól, de jobb eséllyel és nagyobb számban inkább csak az esti óráktól nyugat felől a Dunántúlon zivatarok kialakulása várható. Az előbb az Alpokalján, Kisalföldön megjelenő zivatarok késő estétől már a Dunántúl nagyobb részére is átterjedhetnek. (Este kisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében is előfordulhat zivatar.) Pénteken az északkeleti területeket leszámítva több helyen fordulhat elő zivatar, azonban északkeleten sem teljesen kizárt zivatar kialakulása.

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (~30 mm, esetleg 40-50 mm feletti csapadék), jégeső és viharos szél (~60-80 km/h) társul. Főként a ma késő esti órákban délnyugaton, nyugaton esély van heves zivatarra is (melyben a széllökések meghaladhatják a 80 km/h-t).

A napi középhőmérséklet ma északnyugaton 25 fok fölött alakulhat, míg az ország döntő részén kevéssel 25 fok alatt marad.

2020.08.13. 18:09 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. augusztus 13. 18:12 (16:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.