2020. augusztus 13. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.14. péntek éjfélig

Nyugat felől zivataros zóna érte el az országot, mely az éjszaka folyamán fokozatosan gyengülve egyre inkább kelet felé halad. Az éjszaka második felére várhatóan eléri a Duna vonalát, a péntek hajnali, reggeli órákra pedig az Alföld nyugati részét is. A zivatarokhoz a Dunántúlon felhőszakadás (20-40 mm), keletebbre (ahova némileg gyengülve érkeznek a zivatarok) intenzív csapadék (10-20 mm), esetleg erős, viharos széllökés (40-70 km/h) társulhat. A péntek délelőtti órákban a csapadéktömb tovább gyengülve elérheti a délkeleti országrészt is, azonban ekkor már várhatóan eső, zápor lesz a jellemző, esetleg egy-egy zivatar előfordulhat benne.

Pénteken a délutáni, késő délutáni óráktól a Dunántúl nyugati, délnyugati felén újabb hullámban lehet számítani zivatarok kialakulására, melyeket szintén elsősorban felhőszakadás (20-40 mm), esetleg erős, viharos széllökés (40-70 km/h), egy-egy helyen aprószemű jég kísérhet. Emellett az északkeleti megyékben is előfordulhat néhol zápor, zivatar.

2020.08.13. 22:19 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. augusztus 13. 22:22 (20:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.