2024. május 29. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.29. szerda éjfélig

A déli óráktól estig, késő estig szórványosan zivatarok alakulhatnak a Dunától keletre eső részeken. A terület északkeleti harmadában (Borsod, Szabolcs, Hajdú megye), illetve Északi-középhegység hegyvidéki részein néhol felhőszakadás-szerű csapadékintenzitással lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is (20-30 mm) hullhat. Zivatarok környezetében helyenként viharos széllökés (55-70 km/h) előfordulhat, nagyobb eséllyel az említett északkeleti harmadban.

2024.05.28. 22:40 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 28. 22:42 (20:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.