2024. június 22. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.06.23. vasárnap éjfélig

ZIVATAROK, HEVES ZIVATAROK - VASÁRNAP REGGELIG

Főként az ország délkeleti felén, kétharmadán változatlanul többfelé, több hullámban számíthatunk viharos erejű széllel (>60-70 km/h), intenzív csapadékhullással, valamint jégesővel (~1-2 cm) kísért zivatarokra, amelyek várhatóan rendszerekbe szerveződve vonulnak délnyugatról északkelet felé. Emellett a légköri feltételek kedveznek heves, károkozó zivatarok kialakulásához is (nagy területen és akár több hullámban). Ezek esetén erősen viharos (>90-110 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 25-35 mm körül, egy-egy adott pont fölött egymást követő intenzív zivatarcellákból néhol akár > 50 mm) fordulhat elő.

ZIVATAROK VASÁRNAP NAPKÖZBEN

Nagy területen csökken a zivatarhajlam, kb. a Duna vonalában, illetve a déli, délkeleti országrészben van esély helyenként zivatar előfordulására. Ezek környezetében viharos (60-90 km/h) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel), intenzív csapadék előfordulhat.

2024.06.22. 22:50 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. június 22. 22:56 (20:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.