2021. május 7. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.08. szombat éjfélig

Pénteken a csapadék mennyisége a Dél-Dunántúlon helyenként akár a 20 mm-t is meghaladhatja, illetve itt némi eséllyel zivatar is előfordulhat, de a délutáni órákban fokozatosan csökken a csapadékintenzitás. Délután, kora este elsősorban a Kisalföldön és Sopron térségében átmenetileg viharossá (60-70 km/h) fokozódhat az északnyugati szél és az intenzívebb záporokban nem kizárt egy-egy villám előfordulása.

Szombaton az alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

2021.05.07. 09:53 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. május 7. 09:56 (07:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.