2020. július 6. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.07.07. kedd éjfélig

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség a kora délutáni órákig nem várható, majd este hidegfront érkezik.

ZIVATAROK: Délutántól néhol már előfordulhat helyi jellegű zivatar (nagyobb valószínűséggel az Északi-középhegységben), majd estétől a hidegfront előterében főként az ország keleti felében, illetve a déli tájakon egyre több helyen számíthatunk kialakulásukra. Kisebb eséllyel az érkező hidegfront mentén is előfordulhat egy-egy (beágyazott) zivatar a nyugati megyékben a késő esti órákban. A zivatarokhoz elsősorban keleten, északkeleten felhőszakadás (30-50, néhol esetleg > 50 mm), jégeső (jellemzően < 1 cm) és viharos széllökések (60-90, néhol esetleg > 90 km/h) társulhatnak.

VIHAROS SZÉL: Késő délutántól, estétől - zivataroktól függetlenül - a megerősödő északnyugati szelet előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben, késő este, éjszaka pedig már északkeleten is viharos lökések kísérik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában várhatók (általában 60-80 km/h között változhatnak, de a Bakonyban, valamint a Balaton területén esetleg 85-90 km/h körül is alakulhatnak).

Kedd napközben fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések a késő délutáni, esti órákig még nagy területen előfordulhatnak.

2020.07.06. 10:01 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. július 6. 10:06 (08:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.