2020. december 2. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.12.03. csütörtök éjfélig

A most még ködös területeken is fokozatosan javulnak a látási viszonyok.

VEGYES HALMAZÁLLAPOTÚ CSAPADÉK: HAVAZÁS, ÓNOS ESŐ

Ma késő délutántól, estétől mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik délnyugat felől.

A nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott csütörtök estére általában lepel-4 cm hóréteg alakulhat ki, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatabbi tájakat leszámítva a hóréteg holnap már olvadhat.

A Dunántúl többi részén azonban esőre, fagyott esőre, ónos esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala megyében, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

A csapadék halmazállapota csütörtök napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett.

2020.12.02. 10:05 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. december 2. 10:12 (09:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.