2024. április 27. szombat
LÉGKÖR - szakmai tájékoztató folyóirat
Sugárzásra és magassági szélre vonatkozó rövidtávú előrejelzések operatív statisztikai utófeldolgozása
Szépszó Gabriella, Baran Ágnes, Baran Sándor, Jávorné Radnóczi Katalin, Kornyik Miklós, Tajti Dávid
DOI:10.56474/legkor.2023.3.1 (118–125. oldal)
 PDF (1919 KB)   |   Összefoglalás

A nap- és szélenergia termelés becsléséhez fontos kiindulási információt szolgáltatnak az időjárás-előrejelzések. A folyamatos fejlesztés ellenére a közvetlen modell-előrejelzések hibával terheltek, ezek azonban utófeldolgozással csökkenthetők olyan meteorológiai változók esetében, amelyekre jó minőségű mérési adatsorok állnak rendelkezésre. Az OMSZ AROME modellel készülő operatív előrejelzéseire többféle paraméteres és gépi tanuláson alapuló statisztikai utófeldolgozási módszer került kifejlesztésre, melyek alkalmazása javítja a Napból közvetlenül érkező és szórt rövidhullámú sugárzásra (azaz a globálsugárzásra) és a talajközeli magassági szélre vonatkozó előrejelzések beválását. A cikk a Magyar Meteorológiai Társaság 2023. március 17-ei rendezvényén elhangzott előadások összefoglalója.


Szélenergia innovációk a világban
Péliné Németh Csilla, Bíróné Kircsi Andrea, Dobi Ildikó
DOI:10.56474/legkor.2023.3.2 (126–130. oldal)
 PDF (2802 KB)   |   Összefoglalás

A megújuló energia hasznosítása, széleskörű elterjedése elengedhetetlen az éghajlatváltozás következményeinek mérséklésében, negatív hatásainak enyhítésében, a fenntartható energiatermelés kialakításában. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások kiaknázását célzó rohamos technológiaifejlődés tapasztalható a világban. Számos innovációról, újszerű megoldásról olvashatunk szaklapokban, elektronikus sajtóban, a fejlesztések sok esetben kombinált módon, a nap- és a szélenergiaegyüttes hasznosításával törekednek a fosszilis energiahordozók felhasználásának drasztikus csökkentésére vagy helyettesítésére. Cikkünkben ezekből adunk ízelítőt.


Városi lakókörnyezet javítása zöldszerkezetekkel 1.
V. Horn Valéria
DOI:10.56474/legkor.2023.3.3 (131–137. oldal)
 PDF (3582 KB)   |   Összefoglalás

Az éghajlatváltozás a belvárosi területeket fokozottan érinti. A hősziget hatás az ökoszisztéma helyreállításával mérsékelhető. A zöldszerkezetek alkalmazása a településen, az épületek környezetében és az épületek belsejében kedvező hatást gyakorolnak. Csökkentik a nyári hőterhelést, árnyékolnak, ezáltal az épületek üzemeltetési energiáját mérsékelik. Csökkentik a légszennyezés mértékét, a csapadék jelenős részét visszatartják. A zöldtetők és zöldhomlokzatok típusai és épületszerkezeti megoldásai kerülnek bemutatásra.


A légköri állapothatározók és a változó éghajlat hatása a háziméhekre
Vincze Csilla, Leelőssy Ádám, Mészáros Róbert
DOI:10.56474/legkor.2023.3.4 (138–147. oldal)
 PDF (2532 KB)   |   Összefoglalás

Az utóbbi években felértékelődött a méhészetek és a háziméhek (Apis mellifera) alkalmazkodásának vizsgálata a változó környezeti feltételekhez, ami egy kiemelt probléma a társadalom számára. A háziméhek nagy részt képviselnek a beporzás terén, ezért létük különösen fontos. Vizsgálatukkor szembetűnő, hogy alkalmazkodásuk rendkívül gyors, ezáltal indikátorai az őket körülvevő környezetnek. Cikkünkben egy hosszabb áttekintést adunk a méhek nektárgyűjtési tevékenysége, valamint az időjárási helyzet közötti összetett összefüggésekről. Ezután röviden bemutatjuk elsődleges hazai eredményeinket egy debreceni méhészetből származó adatbázis alapján.


Hajók az időjárás markában
Szabó Dorottya

Visszaemlékezés három agrometeorológusra
Tóth Róbert

Kiváló társadalmi észlelők világnapi kitüntetése
Tóth Róbert, Kiss Márton

Interjú dr. Radics Kornéliával
Dobi Ildikó, Fejes Edina

2023 tavaszának időjárása
Paszternákné Marton Annamária, Szolnoki-Tótiván Bernadett

Agrometeorológiai visszatekintő
Erdődiné Molnár Zsófia, Kovács Attila Viktor

LÉGKÖR folyóirat