2023. január 31. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. augusztus 29. 15:13

Egyelőre nem mérséklődik tovább az aszály

A hétvégén is többfelé öntöztek záporok, zivatarok az országban, olyan helyekre is érkezett csapadék, ahol a megelőző egy hétben alig esett, ezek az esők azonban számottevő mértékben nem csökkentették az aszályt. Nyári kapás növényeinken már nem segít a csapadék, de a repce vetéséhez nagy szükség van a nedvességre. Az előttünk álló héten elszórt esők, záporok várhatók, nagyobb eséllyel pénteken és vasárnap eshet.

A múlt hét második felében visszatért hazánkba a kánikula, ugyanakkor a hétvégén záporok, zivatarok is kialakultak. Szombaton a Dunántúl nyugati felén esett többfelé 5-15 mm, vasárnap pedig az északnyugati, déli és az északkeleti országrészben, bár ekkor kisebb mennyiségek voltak jellemzőek. Így az elmúlt tíz napban az ország jelentős részén 20-70 mm hullott, ennél kevesebbet nagy területen Baranya és Hajdú-Bihar megyékben valamint az Alföld északi tájain mérhettünk (1. ábra). Az augusztus második felében érkezett csapadék a talajok felszín közeli részét sokfelé átnedvesítette, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában sokfelé meghaladja a 70%-ot (2. ábra), ugyanakkor a középső és mélyebb rétegek nedvességtartalma csak ott nőtt számottevően, ahol az elmúlt tíz napban legalább 40-50 mm esett (3. ábra). A talaj felső egy méteres rétegéből csaknem országszerte 100-170 mm hiányzik a telítettség eléréséhez (4. ábra), vagyis a csapadékhiány csak kis mértékben enyhült az elmúlt időszak esőivel. A múlt hét közepére számottevő mértékben mérséklődött aszály a hét második felében ismét fokozódni kezdett, növekedésnek indult a területi kiterjedése és a mértéke is (5. ábra).
A múlt hét elején főként a Dunántúlon tapasztalt jelentős lehűlés után a hét második felében melegedni kezdett az idő, és csütörtöktől országszerte 30 fok fölötti értékeket mérhettünk a legmelegebb órákban. Vasárnap a nyugati országrészben esett vissza ismét a hőmérséklet.

A napraforgó és a kukorica is az érés fenológiai fázisában jár, utóbbi növény betakarítása el is kezdődött. Nyári növényeink állapota nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár ott is sokat romlott a helyzet júliusban és augusztusban. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, elszáradt, felsült, cső nélküli táblák, a menthetetlen táblákat sokfelé lesilózták. A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérok mindenhol vannak. Borsodban, Köröm térségében még részben zöld a kukorica, de a táblák gyengék, jelentősen el vannak maradva a fejlődésben, egy-egy kis vagy közepes cső van a növényeken (6. ábra). A napraforgó itt derékig ér, kis tányérokkal (7. ábra). Hajdúböszörmény térségében, ahol július végén egy komoly zápor öntözött (50-60 mm), a többi terülthez képest fejlett a kukorica, miközben Debrecen felé továbbhaladva Békés megye felé szinte végig kiégett állományokat látni. Békéscsaba térségében a napraforgó combig érő, tenyérnyi fejekkel, az elszáradt kukoricában pedig csak néhol lehet egy-két apró csövet találni. Az augusztus második felében lehullott csapadék sokfelé életmentő volt: még annak a kukoricának is számított, amely legalább részben zöld; a repce vetéséhez a magágyat is sokfelé elő lehet készíteni; az őszi érésű gyümölcseink esélyt kaptak a termés növekedésére; és a kiszáradt, kiégett legelők is újrazöldülhetnek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken az augusztus első dekádjára vonatkozó állapotot láthatjuk. Az index értéke ebben az időszakban állandó kultúráinkban, erdeinkben és a nyári növények esetében fokozatosan csökkenni szokott. Az előző időszakhoz képest a változást mutató térképen ez a tendencia látszik is, azonban érdemes tovább vizsgálódni! Ugyanis az anomália térkép csaknem az egész országot vörösben mutatja, a legnagyobb az eltérés az Alföldön. Ez azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásosnál drasztikusan kevesebb a növényi zöld tömeg, igen súlyos volt az aszály. Kivételt képez a délnyugati, nyugati országrész kis területe, azt a vidéket kevésbé sújtotta a szárazság. Az aszály jelei a látható tartományban készült műholdképeken is szembetűnőek. A 8. ábrán Berettyóújfalu térségéről 2020, 2021 és 2022. augusztus közepén készült felvételeket helyeztünk egymás alá, és igen látványos a legalsó, idén készült képen a zöld tömeg szinte teljes hiánya.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1340 és 1470 foknap között alakulnak. A nagyobb értékek a délkeleti, az alacsonyabbak az északi és nyugati országrészre jellemzőek. Az idei értékek többnyire 60-110 foknappal haladják meg a  sokéves átlagot, a tavalyinál pedig 90-150 foknappal magasabbak, (a 2021. év a hűvös májusáról is emlékezetes). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a hőmérséklet hatására tavalyinál és az ilyenkor szokásosnál körülbelül egy-másfél héttel korábban következnek be, ugyanakkor az aszály miatt is lerövidülnek a fázisok a kényszerérés miatt.

Kukoricára vonatkozó agrogramot* Kaposvárés Nyíregyháza térségére vonatkozóan mutatunk be (9. és 10. ábra). Késve kezdődött a kukorica vetése az idén. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talajok hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. Csapadék áprilisban több hullámban is érkezett, de a rekord száraz évkezdet után erre óriási szükség is volt. Május nagy részében csak nagy területi változékonysággal kialakuló záporok öntözték a friss vetést, így az ország jelentős részén a növény számára az optimálisnál jóval kevesebb csapadék hullott, és nagy területen kritikusan szárazzá vált a talaj felszín közeli rétege, ahonnan a kukorica ekkor a nedvességet gyűjtötte. A hónap utolsó hetében a déli, délnyugati országrészben, majd június első dekádjában nyugaton, északnyugaton esett nagyobb mennyiség, miközben keleten tovább száradtak a talajok. A június további része csak délnyugatra hozott komolyabb esőket, az ország nagyobb része szárazon maradt. Júliusban és augusztusban is folytatódott a csapadék egyenetlen eloszlása, szinte csak záporos csapadék hullott, a Dunántúl nyugati részén is egyre kevesebb, keleten viszont alig. A kritikusnak számító címerhányás időszakában csak az ország nyugati, mintegy ötödrészén állt rendelkezésre elegendő nedvesség a kukorica számára. Keleten sokfelé egyáltalán nem képződtek csövek a növényeken, már júliusban lesilózták a táblák egy részét. A szárazság augusztus első felében is folytatódott, a szemképződés fázisában is jelentősen alatta maradt a csapadék mennyisége az optimálisnak, az aszály a nyugati országrész egyre nagyobb részére terjedt ki. A Tiszántúlon a növények május közepétől, a Dunántúlon június közepétől – július elejétől szenvedtek a vízhiánytól. Országos, jelentős csapadék augusztus 20. körül érkezett, de az sem egyenletesen, viszont ez a csapadék már csak kevés helyen segített a növényeken. A hőmérséklet áprilisban gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, de az átlagosnál kissé melegebb májusban intenzív növekedésnek indult a hőösszeg. Júniusban, júliusban és augusztusban is gyakran volt nyári meleg (amit a kukorica egyébként szeret, ha van nedvesség a talajban), egymást érték a hőhullámok, így a hőösszeg a nyár során az optimális érték körül alakult.

Az előttünk álló héten mérsékelten meleg, változékony nyárvégi időben lesz részünk. Kedden főként a nap első felében lehetnek elszórt záporok a keleti országrészben, majd szerdán nem valószínű csapadék, csütörtökön pedig a nyugati országrészt érheti el eső, zápor. Pénteken és vasárnap többfelé számíthatunk csapadékra. A hőmérséklet lassan csökken, a hét első felében jellemző 25-30 fokos csúcsértékek után csütörtöktől már csak 20-25 fok köré melegszik napközben a levegő. A minimum értékek a hétvégén csökkenhetnek helyenként 10 fok alá. A szél többnyire mérsékelt marad, csütörtökön valószínű nagyobb területre kiterjedő szélélénkülés.     

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. augusztus 29.


* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2022. augusztus 28-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2022. augusztus 28-án (%)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső egy méteres rétegében 2022. augusztus 28-án (%)


4. ábra
Vízhiány a telítettséghez képest a talaj felső egy méteres rétegében 2022. augusztus 28-án (mm)


5. ábra
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2022. augusztus 28-án


6. ábra
Kukorica Köröm térségében (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 2022. augusztus 22-én (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Napraforgó Köröm (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. augusztus 22-én (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
2020, 2021 és 2022. augusztus közepén látható tartományban készült műholdfelvételek Berettyóújfalu térségéről


9. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2022. augusztus 28-ig (részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2022. augusztus 28-ig (részletes magyarázat a szövegben)