2024. április 29. hétfő
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. augusztus 28. 14:31

Enyhülés csapadékkal

Az elmúlt napokban száraz, forró időjárás gyorsította nyári kapás növényeink érését. Számottevő csapadék csak kevés helyen hullott, így a talajok nedvességtartalma jelentősen csökkent, az Alföldön napról-napra növekedett a nyárvégi aszállyal sújtott terület nagysága. A változást hozó hullámzó frontrendszer azonban már elérte hazánkat, estétől a Dunántúlon, majd holnaptól országszerte többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, és jelentősen enyhül a meleg is.

A múlt héten forró, nagyrészt száraz idő uralkodott hazánkban, számottevő záporok, zivatarok szerdán valamint a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki, de az ezekből hullott csapadék csak kevés helyen haladta meg a 10 mm-t, az ország nagy részén pedig egyáltalán nem esett (1. ábra). Az elmúlt tíz nap csapadékösszege is 10-25 mm hiányt mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest hazánk nagy részén, az átlagosnál több csak az Alföld nyugati-délnyugati részén, a Mecsekben és a Balaton keleti medencéjének környékén esett (2. ábra). A talajok sokat veszítettek nedvességtartalmukból az elmúlt egy hét során, jelentősen nőtt a nyárvégi aszály által érintett területek nagysága. A felső 20 cm-es talajrétegben van még leginkább nedvesség (3. ábra), a középső és a fél méternél mélyebb rétegek főként az Alföldön nagy területen kritikusan szárazak (4., 5. ábra).
Az átlaghőmérséklet 4-7 fokkal alakult magasabban az ilyenkor szokásosnál (6. ábra) azzal együtt is, hogy egy szerdán átvonult gyenge hidegfront átmenetileg pár fokkal mérsékelte a forróságot. A hőség vasárnap érte el tetőfokát, mikor az idei nyár legmelegebb napján az Alföld nagy részén 37-39 fok közé forrósodott a levegő (7. ábra), de a hét többi napján is országszerte 33 fok fölötti maximum értékek voltak jellemzőek, és hajnalonként is csak 18-21 fok közé hűlt le a levegő.

A kukorica és napraforgó érését segítette az augusztus végi hőhullám. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak. Ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt szereti a meleget, így sokfelé igen szépen fejlettek a viaszérés állapotában járó állományok. Miskolc környékén nagyrészt még zöldek a táblák, de már elkezdődött a levelek száradása (8. ábra). A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok (9. ábra).
A repce vetése is elkezdődött már, a magágy előkészítése még többnyire jó nedvességviszonyok közt történt, a következő napok csapadéka azonban jól fog jönni az azóta egyre szárazabbá vált talajnak.   

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink augusztus első felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban már csökken az index értéke, a nyári növények zöld tömege veszít mennyiségéből, miközben a tarlók a hónap eleji esők hatására sokfelé kizöldültek. Az anomália térképen a vörös foltok (ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke) egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli és középső területein sokfelé kevés csapadék hullott július végéig, és ezt megsínylette a vegetáció is. Az ország nagy részén azonban még mindig nagyobb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál. 

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1200 és 1380 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 90-140 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest azonban az idén először jelent meg nagyobb területre kiterjedő pozitív anomália, ami most 10-50 foknap közötti, de az ország nagyobb részén továbbra is hiány van, ami csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 10-40 foknap közötti. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. és 11. ábra). A tavalyi évhez hasonlóan az idén is késve kezdődött a kukorica vetése. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talaj hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. A talajnedvesség kedvezően alakult még a vetés kezdeti időszakában, április közepétől azonban főként az Alföldön többfelé kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, és május első dekádjában is kevesebb eső öntözte a friss vetést az optimálisnál. Így a felső talajréteg, ahonnan a kukorica ilyenkor a nedvességet gyűjti, elsősorban az Alföldön kiszáradt. A hónap közepén érkezett bőséges csapadék azonban pótolta nedvességet, a növények fejlődése optimálisan alakult, de északkeleten, ahol kevesebb esett, május végére ismét szárazzá vált a talaj. Június elején éppen időben érkezett az újabb csapadék, hogy megszüntesse a Tiszántúl északi felén kialakulóban lévő aszályt, majd a hónap utolsó dekádjában is országszerte záporok öntözték az állományokat. Július első két dekádjában is a záporos csapadékforma volt a jellemző, foltokban nagyobb mennyiség is leesett, míg az Alföld nagy része, valamint Budapest és Mosonmagyaróvár környéke egyre szárazabbá vált. Július végén több hullámban kiterjedt zivatarrendszerek okoztak nagy területen jelentős csapadékot, de az ország középső része ebből kimaradt, így arrafelé a hónap végére aszályos körülmények alakultak ki, míg a Dunántúl nyugati részén vízbőség volt. Augusztus első hetében országszerte bőséges csapadék hullott, ami különösen az alföldi állományoknak jött jókor. Augusztus második, harmadik és negyedik hete csak elszórt záporokat hozott, azonban a nedvesség a talajban a legtöbb helyen kitartott. A tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén kevéssel az optimális alatt alakul az összegzett csapadék, az Alföld középső részén és a Tiszántúlon volt elmaradás, mely jelenleg 60-100 mm között alakul.
A hőmérséklet áprilisban, májusban, júniusban és augusztus első dekádjában is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól azzal együtt is, hogy júliusban és augusztus második felében az átlagosnál melegebb volt az idő.

A folytatásban enyhül a hőség, és változékonyabbra fordul időjárásunk. A hét első felében egy hullámzó frontrendszer lesz fölöttünk, melynek hatására több felhőre és csapadékra is számíthatunk. Hétfő estétől főként a Dunántúlon és a középső országrészben számíthatunk záporokra, zivatarokra, melyek kedd reggeltől a keleti országrészre is átterjednek. Kedden és szerdán többfelé, csütörtökön főként északkeleten várható eső, zápor, zivatar. Összességében 5-15 mm közötti mennyiség valószínű, de foltokban ennél jóval több is eshet, és lesznek helyek, melyek kimaradnak a csapadékból. Keddtől a hőmérséklet is nagyobb területen visszaesik, a 30 fok fölötti értékek már csak a keleti, északkeleti országrészre lesznek jellemzők, máshol mindössze 24-29 fokot mérhetünk. Szerdán is a keleti országrész marad a melegebb, ott 26-30, míg nyugaton 22-25 fok köré melegszik a levegő. Csütörtöktől lassú melegedés kezdődik, a hét második felében napos, száraz, mérsékelten meleg időre van kilátás.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. augusztus 28.

* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 26-ig (mm)


2. ábra
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 27-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 27-én (%)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 27-én (%)


5. ábra
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 27-én (%)


6. ábra
Az elmúlt öt nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 27-ig (Celsius fok)


7. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. augusztus 27-én (Celsius fok)


8. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2023. augusztus 21-én (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Napraforgó Miskolc térségében 2023. augusztus 21-én (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. augusztus 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. augusztus 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)