2022. december 2. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.12.02. péntek éjfélig

Alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem valószínű, azonban az éjszaka folyamán az Alföld délkeleti területein foltokban sűrű ködre kell számítani. A hajnali, reggeli óráktól egy dél felől érkező csapadékzónából az Alpokalján havazás kezdődhet (hajnalban Zala megye környezetében átmeneti, gyenge ónos eső sem kizárt), a magasabban fekvő területeken jellemzően lepel-5 cm tapadó hóréteg is összegyűlhet délutánig. A csapadékzóna északabbra terjedésével késő estig a Dunántúli-középhegység, esetleg a Börzsöny magasabb pontjain is kialakulhat vékony hótakaró.

2022.12.01. 20:54 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. december 1. 20:56 (19:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.