2022. június 30. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.06.30. csütörtök éjfélig

HŐSÉG

Tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) csütörtökön is elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken (a szerdaihoz képest nagyobb területen) a 29 fokot is.

ZIVATAR

Az éjszaka hátralevő részében főként a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, kétharmadán fordulhatnak elő zivatarok, melyeket jellemzően viharos széllökések (> 70-80 km/h), jégeső (~ 1-2 cm), illetve intenzív csapadék kísérhet. A hajnali órákra várhatóan fokozatosan lecseng a zivatartevékenység a legtöbb helyen.

Napközben kis számban lehetséges zivatar kialakulása - valamivel nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felében.

2022.06.30. 00:19 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. június 30. 00:22 (22:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.