2020. szeptember 27. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.09.28. hétfő éjfélig

SZÉL:

Hétfőre virradó éjszaka a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén a keleti, délkeleti szél fokozatosan erősödik, majd a széllökések több helyen is várhatóan elérik az 55-70 km/h-t. 70 km/h-t meghaladó szél leginkább a magasabban fekvő tájakon (Dunántúli-középhegység, Mecsek térségében, eleinte az Alpokalján), illetve a Balatonnál valószínű. Reggelre, kora délelőttre a Dunántúl nyugati felén már csillapodik a szél.

HELYENKÉNTI ZIVATAROK:

A dél felől érkező csapadékban hajnaltól a Dunántúlon már kialakulhat néhol zivatar. Hétfőn a déli óráktól eleinte inkább a Dunántúlon, Duna vonalában, majd délután, este az ország keleti felén is labilizálódik a légkör és a szórványos záporok mellett helyenként zivatar is várható. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, 60 km/h-t meghaladó széllökés valószínű. Leginkább az Alföld délkeleti részén esetleg 80 km/h körüli szélroham, illetve jégeső is társulhat az intenzívebb zivatarokhoz.

2020.09.27. 16:10 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. szeptember 27. 16:16 (14:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.