2023. december 2. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.03. vasárnap éjfélig

Ma az északnyugatira forduló szél a esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70-75 km/h-t, de a magasabban hegyeken ennél erősebb lökések is lehetnek. Viharos széllökések záporok környezetében másutt is előfordulhatnak. Vasárnap reggelre a szél veszít erejéből, ezt követően kritériumok szerinti veszélyes esemény nem valószínű.

Megj.: Vasárnap az északkeleti harmadban egy összeáramlási zóna mentén szórványosan hózáporok alakulhatnak ki, melyekből lepel-3, lokálisan ennél több hó is összegyűlhet.

2023.12.02. 16:56 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 2. 17:02 (16:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.