2024. július 14. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.15. hétfő éjfélig

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET:

Hétfőn az ország nagyobb részén már ismét 27 fok felett, főként az Alföldön a 29 foknál magasabban alakul a 24 órás középhőmérséklet.

ZIVATAROK:

A légköri feltételek továbbra is a teljes ország területén alkalmasak lehetnek zivatarok kialakulásához. Este és éjszaka elsősorban az Alpokalja fölé sodródhatnak be, illetve a déli és keleti tájakon fordulhatnak elő helyenként zivatarok. Hétfőn szintén kevés helyen alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti felén, de kizárni az ország más részein sem lehet. Az erősebb cellákat viharos (ált.60-90 km/h, egy-egy légzuhatagban akár >90-100 km/h) széllökések, jégeső (jellemzően 1-2 cm, egy-egy pontban >2-3 cm), valamint intenzív csapadék (~ 15-25 mm) kísérheti.

2024.07.14. 21:51 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 14. 21:56 (19:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.