2023. április 1. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.04.02. vasárnap éjfélig

Ma elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati részein, valamint az északkeleti harmadban, vasárnap főleg a Dunától keletre (ezen belül is legnagyobb számban egy észak-déli tengelyű összeáramlási zóna mentén) lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. Az erősebb gócokat intenzív csapadék (10-20 mm), illetve apró szemű (< 1 cm) jég kísérhet leginkább, de főként ma viharos széllökések (> 70 km/h) is társulhatnak hozzájuk.

2023.04.01. 10:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. április 1. 10:22 (08:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.