2020. július 7. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.07.07. kedd éjfélig

ZIVATAROK: A hidegfront mentén kisebb eséllyel előfordulhat egy-egy (beágyazott) zivatar a nyugati megyékben, de elsősorban keleten, északkeleten számíthatunk zivatarok kialakulására. A zivatarokhoz elsősorban keleten, északkeleten felhőszakadás (30-50 mm), jégeső (jellemzően < 1 cm) és viharos széllökések (60-90 km/h) társulhatnak.

VIHAROS SZÉL: Zivataroktól függetlenül a megerősödő északnyugati szelet a Dunántúlon, a középső országrészben, illetve északkeleten viharos lökések kísérik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában várhatók (általában 60-80 km/h között változhatnak, de a Bakonyban, valamint a Balaton területén esetleg 85-90 km/h körül is alakulhatnak).

Kedd napközben fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések a késő délutáni, esti órákig még nagy területen előfordulhatnak.

2020.07.06. 22:58 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. július 6. 23:02 (21:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.