2023. február 2. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.02.03. péntek éjfélig

ZIVATAR

Napközben elsősorban a Dunántúl északi és keleti tájain, valamint a Tiszántúl keleti, északkeleti részén alakulhat ki néhány zivatarcella, amelyekhez jég- és hódarazápor, illetve viharos (>60-70, a Dunántúlon akár >80 km/h) széllökések társulhatnak.

HAVAZÁS

Pénteken a fölöttünk vonuló csapadékzónából kelet felé haladva számíthatunk nagyobb eséllyel tartósabb havazásra, de inkább csak helyenként alakulhat ki lepel-2 cm-es átmeneti hóréteg, amely napközben gyorsan olvad. Az északkeleti határvidéken (kiemelten Szabolcs keleti része), illetve az Északi-középhegység magasabb csúcsain akár végig havazás lehet a jellemző csapadékforma, így az említett tájakon 3-5 cm-t meghaladó vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik holnap éjfélig.

SZÉL

Ma napközben a hegycsúcsokon (kiemelten a Dunántúli- és Északi-középhegység) és a záporok környezetében fordulhat elő 70 km/h-t elérő, esetleg azt meghaladó széllökés. Pénteken a késő délutáni, esti óráktól az északnyugati szél főleg az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik, arrafelé a legerősebb lökések a 75-80 km/h fölött alakulhatnak.

2023.02.02. 10:39 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. február 2. 10:42 (09:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.