2023. június 7. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.08. csütörtök éjfélig

FELHŐSZAKADÁS, VILLÁMÁRVÍZ, ZIVATAROK

Ma és holnap országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. Számosságát tekintve mindkét napon délután, este várható nagyobb, éjszaka és délelőtt kisebb számban zivatar. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben >50 mm csapadék hullhat). A villámárvíz veszélye ma a középső megyékben, holnap az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon). Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárható a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

2023.06.07. 09:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 7. 09:48 (07:48  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.