2024. június 24. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.06.25. kedd éjfélig

Hétfőn nem várható kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség.

Kedden hajnalban, délelőtt a déli, délnyugati országrészben már kialakulhatnak zivatarok, melyeket intenzív csapadék, esetleg szélerősödés kísérhet. Kedd késő délután, este dél felől labilizálódik a légkör és újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyeket kiemelten délen, délkeleten lokálisan felhőszakadás (> 30 mm), erős, viharos széllökések (ált. 60-80 km/h) és esetleg kisebb méretű jég (< 2, 3 cm) kísérhet. Szerdára virradó éjszaka várhatóan nem cseng le a zivatartevékenység, egyre északabbra lehet számítani előfordulásukra (legkevésbé északkeleten).

2024.06.24. 10:24 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. június 24. 11:06 (09:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.