2024. május 25. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.26. vasárnap éjfélig

Este a zivatarok számossága várhatóan fokozatosan csökken, legtovább a Dunántúl nyugati felén maradhat aktív a légkör. A cellákat kezdetben még intenzív csapadékhullás (10-20 mm, ismétlődő cellákból ennél több is), átmeneti viharos (60-75 km/h) széllökés és jégeső (max. 1-2 cm) kísérheti.

Vasárnap napközben, este ismételten zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a mainál kisebb számban és kisebb területet érintve. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felének tágabb térségében van. A cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/h) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

2024.05.25. 18:25 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 25. 18:26 (16:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.