2020. január 24. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.01.25. szombat éjfélig

Pénteken kezdetben országszerte több helyen párás, ködös idő várható, majd napközben a ködös területek kiterjedése egyre inkább az Észak-Alföld, a főváros és az Északi-középhegység szélvédett völgyeinek térségére korlátozódik. Péntek estétől elsősorban az ország északi felén (délen foltokban) ismételten nagy területen sűrű (zúzmarás) köd képződésére lehet számítani, mely szombaton tartósabban is megmaradhat. A köddel borított tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Szombaton - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon, annak is a nyugati részén kis mennyiségű (néhány tized mm) ónos eső hullhat.

2020.01.24. 09:38 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. január 24. 09:42 (08:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.