2023. június 10. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.10. szombat éjfélig

FELHŐSZAKADÁS, VILLÁMÁRVÍZ - ÚJABB ZIVATAROK

Éjszaka csökken a zivatarok száma, de teljesen nem szűnik meg a zivatartevékenység. Szombat napközben aztán gyorsan labilizálódik a légkör, így ismét országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek újabb zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-50 mm-nyi csapadékkal. 50 mm-t meghaladó mennyiségnek az esélye szombaton az elmúlt napokhoz képest számottevően kisebb, de erősebb felhőszakadás esetén lokálisan kizárni nem lehet - mint ahogy főként a veszélyeztetettebb domb- és hegyvidéki tájakon a villámárvizet sem. Átmeneti viharos széllökés, jégeső is előfordulhat a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

2023.06.09. 21:04 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 9. 21:12 (19:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.