2018. augusztus 18. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.08.19. vasárnap éjfélig

Ma az ország legnagyobb részén (> 90-95%) nem lesz a veszélyjelző rendszerbe tartozó jelenség. Elsősorban délután, este a Mecsek térségében pattanhat ki (nem heves) rövid életű zivatar, amelyet szélerősödés (45-60 km/h) kísérhet.

A holnapi nap folyamán nem várható az alkalmazott kritériumoknak megfelelő időjárási jelenség.

Megjegyzés: Ma és holnap az Alföldön, illetve a nagyobb városokban a napi középhőmérséklet 25°C körül alakulhat.

2018.08.18. 09:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. augusztus 18. 09:52 (07:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.