2023. december 1. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.02. szombat éjfélig

TARTÓS, SŰRŰ KÖD

Az esti, éjszakai órákban az ország déli kétharmadán egyre több helyen képződik tartós, sűrű köd. A délkeleti országrészben hajnaltól, másutt reggel, délelőtt javulnak a látási viszonyok.

VEGYES CSAPADÉK, HÓ

Északnyugaton a kezdeti átmeneti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, havas eső, néhol ónos eső) havazás váltja, síkvidéken általában lepel-3 cm, a magasabban fekvő területeken akár 5 cm-t meghaladó tapadó hó hullhat. A Dunántúli-középhegység térségében kezdetben többfelé várható ónos eső, amit később errefelé is tapadó hó vált. A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de hozzávetőlegesen a Pécs-Miskolc vonalig átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

ZIVATAR

Az ország déli, délkeleti területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (~70-80 km/h) kísérhetik.

VIHAROS SZÉL

Az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70-75 km/h-t.

HÓFÚVÁS

Az erős, viharos szél a délutáni, késő délutáni óráktól az északnyugati országrészben hordhatja a friss havat, a magasabban fekvő területeken hófúvás is előfordulhat.

(Megj.: az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat)

2023.12.01. 23:19 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 1. 23:22 (22:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.