2021. július 30. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.07.31. szombat éjfélig

ZIVATAR

Délutántól elsősorban a Dunántúl északnyugati részén és a Dunántúli-középhegységben várható egy-egy zivatar, esetleg kisebb eséllyel az északi határvidéken és Északi-középhegységben. A zivatarokat jó eséllyel csak szélerősödés, intenzív csapadék és jégeső kísérheti.

Szombat hajnaltól először az ország északnyugati tájait érinthetik zivatarok, majd napközben fokozatosan átterjednek a keleti területekre. Intenzív, felhőszakadással (20-40 mm) és szélrohamokkal (70-90 km/h) járó zivatarokra főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, késő délután és este a Tiszántúlon számíthatunk. Legkisebb esély zivatartevékenység kialakulására az ország délnyugati területein van.

HŐSÉG

Ma még a középhőmérséklet általában 25, 26 fok felett, főleg az ország déli tájain több helyen 27, 28 fok körül alakul. Holnap az északnyugati és északi megyékben jelentősen mérséklődik, megszűnik a hőség. Eközben délkeleten fokozódhat a meleg.

2021.07.30. 10:04 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. július 30. 10:06 (08:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.