2019. december 12. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.12.12. csütörtök éjfélig

Ma kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Az éjszaka második felétől vegyes halmazállapotú csapadékra lehet számítani az országban, mely a nyugati határszél közelében és a Bakonyban, valamint a középső országrész hegyvidékein is végig hó lehet. Keletebbre haladva egyre inkább a havas eső, majd az eső lesz a jellemző halmazállapot. Elsősorban a nyugati országrészben lehet síkvidéken megmaradó hóra számítani (lepel - 3, 4 cm), Bakonyban ennél nagyobb mennyiség is hullhat. A reggeli órákban az Északi-középhegység nyugati felében átmeneti ónos eső nem zárható ki.

2019.12.11. 22:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. december 11. 22:42 (21:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.