2023. június 10. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.11. vasárnap éjfélig

Szombaton este a záporok mellett elszórtan várható zivatar. Az intenzívebb csapadékgócokban helyenként felhőszakadásra (rövid idő alatt 30-40 mm körüli csapadékra), illetve főként északkeleten (Szabolcs, Hajdú-Bihar) átmeneti viharos (~50-70 km/h) fokozatot elérő széllökésre és jégesőre is számítani lehet. Éjszaka kevesebb helyen továbbra is kialakulhatnak zivatarok.

Vasárnap a nap első felében még több helyen várható zápor, zivatar. Ugyanakkor délutántól északkelet felől stabilizálódik a légkör, így este fokozatosan a déli, délnyugati országrészre szorulhatnak vissza a zivataros csapadékgócok. Zivatarban 60-70 km/h körüli szél, néhol jégeső és a déli országrészben felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 mm csapadék) kialakulhat. A megerősödő északkeleti szelet kísérő legerősebb lökések leginkább az Észak-Alföldön, Északi-középhegységben elérhetik a 60 km/h-t.

2023.06.10. 16:25 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 10. 16:32 (14:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.