2023. november 30. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.01. péntek éjfélig

HAVAZÁS, ÓNOS ESŐ

A délelőtti órákban a Dunántúlon előfordulhat átmeneti ónos eső. Az Északi-középhegység tágabb térségében és a főváros vonzáskörzetében északkelet felé növekvő mennyiséggel 5-15 cm hó hullhat. Legtovább a havazás az Északi-középhegység magasabban fekvő területein és az északi, északkeleti határ mentén tarthat ki, errefelé 15 cm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet. Dél-délnyugat felől a csapadék halmazállapota fokozatosan egyre nagyobb területen havas esőbe, ónos esőbe (néhol fagyott esőbe) vált. A halmazállapot-váltás határa és időpontja jelentős bizonytalansággal terhelt, lassabb lefolyású folyamat esetén akár nagyobb, jelentősebb mennyiségű ónos esőre is számottevő esély van kiemelten Pest vármegye északi területein valamint az Északi-középhegységben, de kisebb mennyiségben a fent említett területek tágabb térségében is számítani lehet rá átmeneti jelleggel.

Mivel a halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt az időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadásra kerülhet!

ESŐ

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig. Az eső az éjszakai órákban sem áll el, pénteken tartós esőből az esti órákig a Debrecen-Szombathely vonal tágabb térségében 20, kiemelten a Dunától keletre fekvő területeken néhol akár 30 mm-t meghaladó mennyiség hullhat.

2023.11.30. 10:59 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. november 30. 11:02 (10:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.